Antena 3 CNN Actualitate Câţi bani cheltuiesc primăriile marilor oraşe din ţară pentru fiecare cetăţean în parte

Câţi bani cheltuiesc primăriile marilor oraşe din ţară pentru fiecare cetăţean în parte

Câţi bani cheltuiesc primăriile marilor oraşe din ţară pentru fiecare cetăţean în parte
Sursa foto: Foto. nlm.nih.gov
03 Dec 2012   •   15:31

Autorităţile locale şi centrale cheltuiesc, în medie, 3,6 euro pe zi pe cetăţean, însă doar o mică parte din această sumă este investită în dezvoltarea infrastructurii, construcţia de autostrăzi, modernizarea sistemelor de încălzire sau renovarea spitalelor şi şcolilor, scrie gândul.info.

Cei 3,6 euro cheltuiţi zilnic de stat în numele cetăţenilor reprezintă valoarea tuturor serviciilor şi ajutoarelor garantate de stat, de la învâţământ şi sănătate la subvenţii pentru căldură sau transport. Calculul a fost făcut pe baza datelor din bugetul general consolidat şi a rezultatelor preliminare ale recensământului populaţiei din 2011.

Tot din cifrele oficiale reiese că peste jumătate din cheltuielile statului sunt destinate plăţii pensiilor, finanţării serviciilor de asistenţă socială şi plăţii salariilor angajaţilor de la stat, potrivit datelor Ministerului Finanaţelor Publice (MFP) privind execuţia bugetului general consolidat la sfârşitul lunii septembrie.

Ce primeşte un cetăţean în cuantumul celor 3,6 euro cheltuiţi zilnic de stat

Din cei 3,6 euro cât i-ar reveni zilnic fiecărui cetăţean, 1,2 euro sunt folosiţi pentru ajutoare de încălzire, pentru sprijinirea persoanelor cu handicap şi a familiilor cu venituri reduse, pentru alocaţii, pentru pensii sau pentru îndemnizaţii de creştere a copilului.

Alţi 70 de eurocenţi sunt destinaţi salariilor din sectorul public, mai exact a personalului din învăţământ, sănătate sau administraţia publică. Totodată, fiecare cetăţean "primeşte" zilnic subvenţii în valoare de 19 eurocenţi, în timp ce la capitolul investiţii, pentru fiecare român sunt prevăzute în fiecare zi cheltuieli de capital în valoare de 28 de eurocenţi.

În ceea ce priveşte banii cheltuiţi de reprezentanţii administraţiei publice locale pentru cetăţenii care i-au votat, sumele variază semnificativ de la un municipiu la altul.

Astfel, în topul clasamentul se află oraşul Cluj-Napoca, unde, zilnic, fiecărui cetăţean îi revin de la bugetul local 1,9 euro, în timp ce la polul opus se află Galaţi, unde suma este de numai 84 de eurocenţi pe zi.

Citeşte continuarea articolului pe www.gandul.info.

×
Subiecte în articol: primarie
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close