Antena 3 CNN Actualitate Cazuri de spionaj în care au fost implicaţi cetăţeni români (VIDEO)

Cazuri de spionaj în care au fost implicaţi cetăţeni români (VIDEO)

Cazuri de spionaj în care au fost implicaţi cetăţeni români (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Video News
17 Aug 2010   •   10:42

Cazul diplomatului român Gabriel Grecu acuzat de spionaj în Rusia nu este primul în care sunt implicţi cetăţeni români. Cel mai răsunător a fost cel al lui Bogdan Dumitrescu, reţinut în Nigeria pentru că încerca să obţină informaţii secrete de stat. Români acuzaţi de spionaj au fost şi Irak, în timpul războiului de acum 5 ani.

În octombrie 2006, omul de afaceri român Bogdan Dumitrescu a fost arestat în Nigeria sub acuzaţia de spionaj. Românul a fost arestat alături de alte şapte persoane - trei nigerieni, un israelian, doi irlandezi şi un rus. Cu toţii au fost acuzaţi că au solicitat şi obţinut informaţii despre unele contracte comerciale.

Imediat după această arestare, un alt român a fost reţinut, tot în Nigeria sub acuzaţia de spionaj. Identitatea lui nu a fost atunci dezvăluită de Ministerul Afacerilor Externe. Ulterior, românul a fost pus în liberatate.

Tot în 2006, de această dată în Irak, doi muncitori români au fost arestaţi pentru spionaj. Tâmplarul Adrian Gânceanu, de 39 de ani, din Topliţa, si electricianul Nelu Ilie, de 41 de ani, din Galaţi, au fost arestaţi şi acuzaţi de spionaj de către autorităţile americane.

Cei doi lucrau pentru o firmă americană într-o fabrică dintr-o bază militară a Statelor Unite. Românii au fost atunci acuzaţi că ar fi fotografiat şi filmat instalaţii şi echipamente militare americane. După mai multe luni de detenţie cei doi au fost eliberaţi. În urma scandalului ministerul de externe Răzvan-Mihai Ungureanu şi-a pierdut funcţia.



Antena 3

×
Subiecte în articol: cazuri spionaj romani
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close