Antena 3 Actualitate CCR a reintrodus insulta şi calomnia în Codul Penal. Dănileţ propune să se aplice RETROACTIV

CCR a reintrodus insulta şi calomnia în Codul Penal. Dănileţ propune să se aplice RETROACTIV

30 Apr 2013   •   21:07

Judecătorul Cristi Vasilică Danileţ şi-a exprimat acordul, marţi, pe blogul personal, cu privire la decizia Curţii Constituţionale a României de a reintroduce în Codul Penal articolele 205 şi 206 cu privire la insultă şi calomnie, a arătat Dana Grecu în ediţia de marţi seară a emisiunii "La ordinea zilei" de la Antena 3.

Articolul 205 cu privire la insultă prevede „Atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, ori atribuirea unei persoane a unui defect, boală sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebui relevante”.

Articolul 206 în care este incriminată calomnia prevede „Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public”.

Cele două articole au fost abrogate în 2006.

Danileţ scrie că au fost “trei ani de încălcări sistematice ale drepturilor personale”. El subliniază “Insultele şi calomniile comise în public şi mai ales prin intermediul presei de către simpli cetăţeni, oameni politici şi ziarişti au devenit ceva curent. În absenţa unor sancţiuni penale, am asistat neputincioşi la o lezare gravă şi continuă a personalităţii umane, demnităţii, onoarei şi reputaţiei celor astfel agresaţi”.

În plus, Dănileţ şi-a exprimat dorinţa ca, sub incidenţa acestor articole să intre TOATE faptele care au adus atingere demnităţii înainte de 29 aprilie.

×

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close