Meteorologii spun că se vor inregistra până la 60 de litri pe metrul pătrat. În aceste condiţii şi hidrologii au emis un cod galben de inundaţii valabil pentru mai multe bazine hidrografice.
Şi asta nu e tot. Dunărea este şi ea sub portocaliu de inundaţii valabilă până pe 1 iunie. Debitul fluviului a ajuns la 13.900 metri cubi pe secundă.
Un dig de aproape 10 kilometri din saci de nisip protejează oraşul Galaţi de apele revărsate ale Dunării. Pentru ca valurile să nu depăşească barajul de saci, căpitănia portului a impus restricţii de viteză pe fluviu.
Pe zona Santierului Naval macaralele din prima linie sunt cu rolele de pe caile de rulare sunt in apa.
În ciuda măsurilor luate de autorităţi, în unele locuri fluviul a depăşit digul de protecţie. În şantierul naval, unele macarale sînt cu rolele de pe căile de rulare în apă.
În Şantierul Naval Damen Galaţi au fost luate măsuri suplimentare, după ce apa a inundat anumite porţiuni. Astfel, pentru accesul muncitorilor la navele la care lucrează s-au amplasat europaleţi din lemn, iar o echipă formată din 12 muncitori supraveghează noaptea şi asigură evacuarea apei infiltrate în spatele digului de apărare.
Muncitorii verifică periodic legarea navelor la cheurile de armare şi monitorizează continuu ritmul de creştere a nivelului Dunării, pentru a lua măsuri de protecţie în timp util.