Antena 3 CNN Actualitate Ce le-a cerut Băsescu ambasadorilor români din UE

Ce le-a cerut Băsescu ambasadorilor români din UE

Ce le-a cerut Băsescu ambasadorilor români din UE
Sursa foto: Foto: Intact Images
27 Aug 2013   •   18:55

Preşedintele Traian Băsescu le-a solicitat ambasadorilor români din statele UE să pledeze ca la Consiliul JAI din luna decembrie să se decidă intrarea în Schengen a României atât cu punctele de frontieră de pe aeroporturi, cât şi cu frontiera maritimă.

"Să sperăm că vom reuşi şi să sperăm că se vor menţine ambele frontiere la intrarea parţială, frontiera aeriană şi frontiera maritimă. Aici, şi dumneavoastră tuturor ambasadorilor din statele UE vă revine sarcina să pledaţi pentru intrare şi cu frontiera aeriană, şi cu frontiera maritimă", a declarat Băsescu, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu ambasadorii români, informează Mediafax.

Şeful statului a amintit că decizia de aderare la Schengen s-a amânat în 2012 din cauza problemelor privind statul de drept, iar în prezent România trebuie să confirme în raportul MCV din decembrie că "suntem un stat de drept autorizat".

În timpul vizitei la Bucureşti din luna iulie, premierul francez Jean-Marc Ayrault a declarat că Parisul susţine acordarea României, "în câteva luni", a "semnalului" aderării la spaţiul Schengen cu punctele de frontieră de pe aeroporturi.

Decizia referitoare la calendarul de aderare a României şi Bulgariei a fost amânată ultima oară la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din luna martie a.c., în urma opoziţiei Germaniei, Olandei şi Finlandei, care au arătat că aşteaptă ca Bucureştiul şi Sofia să aibă mai întâi mai multe progrese în cadrul Mecanismului de Verificare şi Cooperare în domeniul Justiţiei.

Următorul raport al Comisiei Europene privind MCV pentru cele două ţări este aşteptat în luna decembrie a acestui an.

×
Subiecte în articol: spatiul Schengen
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close