Antena 3 CNN Actualitate CE propune ca România să primească 2,4 milioane de euro de la FSUE pentru seceta și incendiile din 2012

CE propune ca România să primească 2,4 milioane de euro de la FSUE pentru seceta și incendiile din 2012

CE propune ca România să primească 2,4 milioane de euro de la FSUE pentru seceta și incendiile din 2012
03 Oct 2013   •   22:11

Comisia Europeană (CE) a propus, joi, ca România să primească peste 2,4 milioane de euro ca ajutor pentru acoperirea costului daunelor produse de seceta și de incendiile de pădure din vara anului 2012, iar comisarul european pentru politică regională Johannes Hahn a afirmat că speră ca suma să poată fi plătită până la finalul anului, conform AGERPRES.

Sprijinul financiar, oferit din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, nu a fost încă aprobat de Parlamentul European și de Consiliu. Dacă va primi aprobarea acestora, sprijinul va ajuta la acoperirea costurilor de urgență suportate de autoritățile publice din statul membre în urma dezastrelor. Fondurile alocate vor contribui la refacerea infrastructurii și a serviciilor esențiale, la rambursarea finanțării operațiunilor de urgență și de salvare, precum și la acoperirea unei părți din costurile pentru curățarea regiunilor afectate de dezastrele naturale, inclusiv a zonelor naturale.

Alte ţări vizate de aceeaşi propunere a CE sunt Germania, Austria şi Cehia, care au avut de suferit din cauza inundaţiilor grave din lunile mai şi iunie ale acestui an. Conform propunerii CE, Germania ar urma să primească 360 de milioane de euro, iar Austria și Republica Cehă, care au suferit daune mai mici ca rezultat direct al inundațiilor, vor beneficia de 21,6 milioane de euro, respectiv 15,9 milioane de euro.

"România a avut grav de suferit din cauza secetei și incendiilor în vara lui 2012 şi am propus ca această țară să beneficieze de aproximativ 2,4 milioane de dolari", a precizat Hahn. De asemenea, decizia  a mai fost justificată de faptul că aşa, Europa arată că poate sări în ajutorul ţărilor care au avut de suferit în urma calamităţilor naturale şi mai ales, scopul principal este ca acestea să îşi revină.

Hahn a precizat că speră ca Parlamentul European şi Consiliul să aprobe cât mai repede propunerea CE, pentru ca banii să poată fi plătiţi în acest an, înainte de Crăciun.

În vara anului 2012, zone semnificative din România au avut de suferit de pe urma temperaturilor extrem de ridicate care au provocat secetă. Aceasta a avut drept consecințe pierderea unei părți semnificative a recoltelor, numeroase incendii de păduri și de vegetație și grave penurii de apă la nivelul populației, se menționează într-un comunicat al CE.

Autorităţile române au trimis în luna noiembrie o cerere către executivul comunitar, prin care care se solicita sprijin financiar din FSUE pentru secetele din vara anului 2012. Daunele au fost estimate la 806,7 milioane de euro, în condițiile în care România trebuia să aibă pagube peste 777 de milioane de euro pentru a beneficia de mobilizarea FSUE. Suma propusă de CE cu titlu de ajutor, 2,4 milioane de euro, reprezintă costul total al operațiunilor eligibile.

România a mai beneficiat de alte 4 ori de ajutor venit din partea FSUE, în 2005, 2008 și 2010, dar este pentru prima dată când ţara noastră a depus o solicitare pentru altceva decât inundaţii. Suma de care România ar beneficia ca ajutor din 2005 şi până în prezent, dacă ajutorul propus joi de CE va fi aprobat, este de peste 110 milioane de euro.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close