Antena 3 CNN Actualitate Ce trebuie să faci dacă te întâlnești cu ursul. Mare atenție! Dacă nu respecți asta, ești victimă sigură!

Ce trebuie să faci dacă te întâlnești cu ursul. Mare atenție! Dacă nu respecți asta, ești victimă sigură!

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat, marți, că oamenii trebuie să înţeleagă că urșii nu sunt animale de companie. ”Tocmai pentru că este animal sălbatic, el nu trebuie hrănit”, susține ministrul Mediului.

Ce trebuie să faci dacă te întâlnești cu ursul. Mare atenție! Dacă nu respecți asta, ești victimă sigură!
Sursa foto: Antena 3
07 Iul 2020   •   16:43

Există un cadrul legal pentru sancţionarea persoanelor care hrănesc acest animal. ”Dacă nu ar fi hrăniţi, ei nu ar avea motiv să revină, dar atâta timp cât facem acest lucru, mă refer la cetăţenii români, nu face decât să îşi părăsească arealul forestier şi să intervină în intravilan. Ursul nu este un animal de companie, este un animal sălbatic şi în orice moment poate face victime omeneşti”, a explicat ministrul Costel Alexe.

Ursul nu trebuie hrănit de către oameni

”Tocmai pentru că este animal sălbatic, el nu trebuie hrănit. Dacă sunt anumite exemplare, aici mă refer la un număr foarte mare în interiorul fondului forestier, sunt convins că aşa pot să îşi găsească şi ceilalţi. Urşii hrăniţi nu mai pot reveni să se hrănească şi să se adapteze cu hrana din interiorul fondului forestier. În momentul de faţă, eu spun că şi oamenii contribuie la revenirea ursului în intravilan, cum şi a fost extins, an de an, intravilanul tot mai mult în interiorul fondului forestier şi s-a restrâns acest areal în care trăieşte acest animal sălbatic”, a mai spus Costel Alexe.

Amenzi pentru cei care hrănesc urșii

”Consider că toţi cei care hrănesc aceste animale sălbatice trebuiesc sancţionaţi şi poliţia are cadrul legal să o facă şi sper să o şi facă. Important e să înţelegem că putem trăi în comuniune cu urşii, aşa cum am făcut-o sute de ani, important e să nu credem că vom putea domestici ursul”, a precizat  ministrul, marţi, într-o conferință de presă susținută la sediul Ministerului Mediului.

Ce trebuie să faci dacă te atacă ursul

Nu intrați în panică! Fiți calm și țineți brațele în sus, ca să păreți mai impunător. Vorbiți tare, ca animalul să vă poată identifica drept ființă umană.
Încearcă să pari cât mai înalt, fiindcă asta îl poate descuraja pe urs. E important să evitați contactul vizual direct pentru că animalul poate considera asta un atac.

Dacă ursul vă atacă, așezați-vă ghemuit, cu mâinile încleștate la ceafă, cu bărbia și cu genunchii aduși la piept, pentru a proteja jugulara și organele interne, transmite wwf.ro.
 

×
Subiecte în articol: urs atac
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close