Antena 3 CNN Actualitate Ce trebuie să știi și să faci ca să eviți atacul unui rechin dacă mergi în Egipt și nu numai

Ce trebuie să știi și să faci ca să eviți atacul unui rechin dacă mergi în Egipt și nu numai

După ce o româncă şi o turistă austriacă au murit în urma unui atac al rechinilor într-o stațiune din Egipt, specialiştii au realizat un ghid cu o serie de sfaturi pentru a preveni asemenea tragedii.

Ce trebuie să știi și să faci ca să eviți atacul unui rechin dacă mergi în Egipt și nu numai
Sursa foto: pixabay.com | Stefan Keller
de Claudia Popovici    |    06 Iul 2022   •   19:43

În primul rând este bine de ştiut că rechinii atacă rareori oameni. În medie, anual se înregistrează în jur de 80 de cazuri de atacuri neprovocate, din care media deceselor e de 6.

Astfel, ai mai multe șanse să fii ucis de înțepătura unei albine, de mușcătura unui șarpe sau a unui câine, ori lovit de trăsnet, decât să fii mușcat de un rechin.

Atunci când totuși se întâmplă atacurile rechinilor au ca punct de pornire nevoia de a se hrăni, dar şi de autoapărare.

"Rechinii sunt pescari. 99% dintre rechini mănâncă doar pește. Sunt câteva specii ce atacă mamifere marine, de exemplu foci sau chiar delfini, dar rechinii sunt pescari.

Rechinii ăștia sunt numiți rechin de macrou, fiindcă ei se hrănesc în mod particular cu acest pește, care este un pește foarte frecvent și gustos, consistent pentru ei. Însă nu se mai găsește din cauza supra pescuitului. La 100 de milioane de egipteni, vă dați seama ce pescari sunt acolo şi ce se pescuiește în Marea Roșie?

Apoi în Egipt se produc excursii subacvatice cu scafandrii, de data asta cu scafandrii autonomi, nu cu scuba. Se fac excursii subacvatice cu ghid. Se foloseau pe vremuri atractanți pentru rechin ca să aibă oamenii ăia ce vedea și ce filma.

 Apoi sunt și acești factori cu 18.000 de capete de ovine pe fundul apei nerecuperate", a spus Adrian Bâlbă, doctor în științe veterinare la Antena 3. 

Reamintim că în urmă cu aproape o lună, un vas cu aproximativ 16.000 de oi s-a scufundat în Marea Roșie, la scurt timp după ce a părăsit portul sudanez,  iar rechinii ar fi pornit pe urmele cadavrelor care au fost purtate de curenți în golf.

Ce trebuie să știi și să faci ca să eviți atacul unui rechin dacă mergi în Egipt și nu numai

În acest context, specialiştii de la Muzeul de Științe ale Naturii din Florida, zonă unde au loc cele mai multe atacuri ale rechinilor din lume, au realizat un ghid cu o serie de sfaturi pentru a preveni asemenea tragedii. 

Rechinii au simțurile perfect dezvoltate, iar creierul lor este capabil să proceseze o mulțime de informații. Aceștia pot mirosi prada de la o distanță de 1 kilometru. Aşa că: 

  • Renunță la bijuterii când intri în apă. Acestea pot reflecta lumina, iar strălucirea lor le poate atrage atenția prădătorilor.
  • Evită hainele în culori puternice. Rechinii observă rapid contrastul culorilor.
  • Înoată întotdeauna în grup. Rechinii sunt atrași mai ușor de cei care înoată singuri.
  • Nu te îndepărta de țărm. În caz contrar, te vei izola și vei fi la distanță mare de cei care te-ar putea ajuta.
  • Evită să intri în apă noaptea sau la asfințit. Multe specii de rechini sunt mai active în aceste perioade și au capacitatea de a zări mult mai ușor un om decât îi poate observa un om pe ei.
  • Evită înotul în apele în care se pescuiește și în care există bancuri de pești mici. Pescărușii care prind pești sunt un indiciu că acolo pot să apară rechini.
  • Nu înota în apropierea zonelor în care sunt deversate ape reziduale. Acestea atrag peștii mici pe care îi consumă rechinii.
  • Nu intra în apă dacă sângerezi. Rechinii au un miros extrem de dezvoltat și pot urmări sângele până la sursă.
  • Nu intra în mare dacă observi prezența rechinilor. Ieși din apă imediat dacă observi sau dacă se anunță existența lor în apropiere.
  • Ai grijă când ajungi lângă bancurile de nisip. Sunt locurile în care de obicei mișună rechinii.
  • Nu te relaxa dacă observi delfini în apropiere. Acesta nu este un indiciu al absenței rechinilor - adesea aceștia caută aceeași sursă de hrană, bancurile de pești.

Dacă te întâlnești cu un rechin este de preferat să adopți o poziție verticală și să stai în apă fără să te miști.

  • Nu lovi apa excesiv cu brațele și picioarele. Mișcările energice pot atrage rechinii.
  • Nu încerca să atingi un rechin dacă vezi vreunul, oricât de mic ar fi!
  • Dacă ești atacat, regula generală este - fă tot ce poți ca să te îndepărtezi! Există oameni care au supraviețuit reacționând agresiv, lovind cu brațele și picioarele, strigând sub apă sau provocând bule care au îndepărtat rechinii. Alții au avut o reacție pasivă, îndepărtându-se repede.

Care sunt cele mai sigure destinații exotice

"Acest nefericit eveniment este al doilea la rând după ce 10-12 ani după ce în Egipt nu au mai fost. Este o destinaţie mult mai sigură decât orice altă locaţie. Hurghada rămâne o destinaţie sigură în continuare 

În ţările exotice este de mers în Dominicană, fără probleme, Zanzibar, Maldive, Thailanda .Acestea sunt destinaţii exotice sigure.

Este indicat ca în momentul în care doreşti să călătoreşt către o destinaţie  turistică, să îi soliciţi agentului de turism să îţi dea o asigurare complexă si completâ, pentru că este o asigurare de sănatate, de bagaje, de anulari si în caz de cel mai nedorit eveniment să poţi fi repatriat în ţară", a spus Cristian Bărhălescu, în exclusivitate la Antena 3.

×
Subiecte în articol: rechin Egipt
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close