Antena 3 CNN Actualitate Generalul Cristian Barbu explică planul lui Putin cu cele 15 reactoare nucleare din Ucraina

Generalul Cristian Barbu explică planul lui Putin cu cele 15 reactoare nucleare din Ucraina

Generalul (r) Cristian Barbu, fost comandant al Academiei Tehnice Militare, a explicat ce l-a determinat pe Vladimir Putin să ordone ocuparea regiunilor care au centrale nucleare. În total, Ucraina are 4 centrale atomice cu 15 reactoare. În plin război, însă, partea cea mai expusă a centralelor nucleare sunt bazinele de răcire. 

Generalul Cristian Barbu explică planul lui Putin cu cele 15 reactoare nucleare din Ucraina
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    19 Mar 2022   •   22:37

Ucraina are 4 centrale nucleare, cu un total de 15 reactoare. 6 dintre ele sunt în Zaporojie, regiune care timp de 36 de ore este în stare de asediu. Acolo rușii plănuiesc un nou atac.

De asemenea, există o structură de nord la Rivne, lângă granița cu Polonia, cu alte 4 reactoare funcţionale.

În afara lor, mai sunt centrala nucleară Khmelnitsky, în interiorul ţării şi Mykolaviv (la 500 km de Kiev şi 130 km de Odesa) cu trei reactoare funcționale.

Centrala de la Cernobîl e dezafectată, după accidentul din 1986. În plin război, însă, partea cea mai expusă a centralelor nucleare sunt bazinele de răcire. 

Întrebat care este planul lui Vladimir Putin cu aceste centrale atomice generalul (r) Cristian Barbu, fost comandant al Academiei Tehnice Militare, a precizat: 

"Sunt mai multe elemente. Primul element este cel legat de controlul energiei. La un moment dat gestionând-o în felul în care dorește poate să dea un Heblu să oprească alimentarea.

Probabil, la un moment dat, se gândea că poate să controleze toate cele 15 reactoare şi putea să aducă un deficit de energie de aproximativ 30% în alimentarea Ucrainei. 

Al doilea aspect este cel pe care l-a declarat cumva la început ca fiind un mobil al acțiunii şi cred că este în faza în care, în continuare, caută certitudini, caută să demonstreze lumii că el a avut dreptate.

Anume că, în astfel de situri se pot dezvolta sisteme separate de cele care produc energie electrică, sisteme care să pună la punct eventual încărcături, de exemplu muniții nucleare.

Este cunoscut faptul că, orice sit în care se pot produce astfel de încărcături nucleare are o altă emanație vizavi de ceea ce înseamnă de particulele care sunt în zonă şi pot fi detectate.

Dar, dacă situl respectiv se dezvoltă în imediata vecinătate a unei centrale nucleare, în anumite condiţii, acest emanații pot fi acoperite sau ținute sub control.

El probabil că a avut la un moment dat o informație în acest sens de la serviciile de informații externe şi care, probabil, l-au păcălit. Nu este singurul domeniu în care Putin a fost păcălit. Părerea mea e că a fost păcălit. 

În momentul în care pornești o astfel de acțiune şi te duci cu riscul unei explozii nucleare, te duci grămadă peste o centrală nucleară, distrugi o parte tehnică sau o scoți de sub alimentare, cum a fost situaţia de la Cernobîl, înseamnă că ai o motivație extraordinară. Vrea să demonstreze ceva cu orice risc", a explicat generalul (r) Cristian Barbu, fost comandant al Academiei Tehnice Militare, la Antena 3. 

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close