Antena 3 CNN Actualitate Comisia Europeană a aprobat finanţarea construirii Centrului ELI-NP de la Măgurele

Comisia Europeană a aprobat finanţarea construirii Centrului ELI-NP de la Măgurele

Comisia Europeană a aprobat finanţarea construirii Centrului ELI-NP de la Măgurele
Sursa foto: Foto: eli-np.ro
18 Sep 2012   •   23:19

Comisia Europeană a aprobat suma de 180 milioane euro pentru Centrul de Cercetări Ştiinţifice Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) care va fi construit în România, pe Platforma de Fizică de la Bucureşti - Măgurele, informează un comunicat de presă al MECTS remis marţi Agerpres.
   
Proiectul va avea rolul unei platforme paneuropene ce va cuprinde discipline ştiinţifice şi domenii inovatoare cum sunt fizica fundamentală, fizica nucleară, astrofizica, ştiinţele materialelor şi ştiinţele vieţii.
   
ELI-NP este parte a proiectului Extreme Light Infrastructure, unul dintre proiectele de infrastructură de cercetare de maximă prioritate pentru Uniunea Europeană.
   
"Acesta este exact tipul de proiect pe care dorim să îl vedem mai des în viitor. El are menirea de a impulsiona cercetarea ştiinţifică şi inovarea. Vrem să lansăm mai multe astfel de proiecte în viitor, cu o evidentă valoare adăugată, pentru a ne asigura că fiecare euro este cheltuit în mod inteligent. Ne punem speranţe foarte mari în proiectul ELI-NP. Prin intermediul acestuia, România are ocazia de a se plasa ferm pe harta cercetării europene, de a păstra în ţară lucrători cu specializare foarte înaltă, inversând fenomenul 'exodului creierelor' şi atrăgând noi societăţi în regiune", a declarat comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, în legătură cu această decizie.
   
Implementarea proiectului presupune constituirea unui consorţiu format din reprezentanţii Republicii Cehe, Ungariei şi României pentru realizarea unei reţele multidisciplinare paneuropene consacrată cercetărilor ştiinţifice şi tehnologiilor de vârf.
   
Costul total al proiectului finanţat de Comisia Europeană este de 356 milioane euro din care prima fază a proiectului se ridică la valoarea de 180 de milioane de euro, aprobată în prezent.


×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close