Antena 3 CNN Actualitate Conducerea INS va fi demisă, după ce o eroare a instituţiei a determinat reducerea cu un miliard de lei a cheltuielilor bugetare

Conducerea INS va fi demisă, după ce o eroare a instituţiei a determinat reducerea cu un miliard de lei a cheltuielilor bugetare

Conducerea INS va fi demisă, după ce o eroare a instituţiei a determinat reducerea cu un miliard de lei a cheltuielilor bugetare
Sursa foto: Foto: Intact Images
04 Ian 2013   •   12:49
UPDATE   - Conducerea Institutului Naţional de Statistică va fi schimbată, a anunţat  Victor Ponta. Premierul a precizat că a solicitat secretarului general al Guvernului să pregătească schimbarea conducerii Institutului Naţional de Statistică pentru "greşeala gravă" comisă în calcularea PIB pe 2011. Prim-ministrul a spus că are nevoie ca la INS să lucreze oameni pe care se poate baza.


Cheltuielile
bugetare prevăzute pentru anul viitor ar putea fi reduse cu aproape 1 miliarde de lei din cauza unei erori de calcul a Institutului Naţional de Statistică (INS) privind Produsul Intern Brut (PIB), a declarat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

"Apar în fiecare zi tot felul de elemente. De exemplu, am aflat la sfârşitul anului trecut, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, că o greşeală de calcul a Institutului Naţional de Statistică privind Produsul Intern Brut în 2011, 2012, o greşeală care înseamnă 20 miliarde de lei la PIB în plus, calculate iniţial şi reduse acum, înseamnă implicit la deficit cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei".

Premierul a mai arătat că va solicita vineri ca această situaţie să fie verificată şi, dacă eroarea se confirmă, atunci, foarte probabil, va înlocui conducerea INS.

Reprezentanţii INS au recunoscut diferenţele între cifre, însă au menţionat că nu este vorba despre o eroare, ci de o realitate pe care o relevă datele finale privind evoluţia PIB.

Oficialii INS au arătat că cele mai recente date privind PIB-ul pentru anul 2011 indică o cifră cu aproximativ 20 miliarde de lei mai mică faţă de estimarea iniţială.

În plus, reprezentanţii INS au spus că nu puteau anticipa aceste diferenţe.

Creşterea PIB pentru 2011 a fost estimată iniţial la 2,5%, însă în urma revizuirii a fost redusă la 2,2%.

Ţinta de de ficit bugetar pentru anul în curs este de 1,8% din PIB, în scădere de la 2,2% în 2012.



×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close