Antena 3 CNN Actualitate Constantin Niță: Prețul energiei va crește cu maximum 2% de la 1 ianuarie, dar nu din cauza taxei pe stâlpi

Constantin Niță: Prețul energiei va crește cu maximum 2% de la 1 ianuarie, dar nu din cauza taxei pe stâlpi

Constantin Niță: Prețul energiei va crește cu maximum 2% de la 1 ianuarie, dar nu din cauza taxei pe stâlpi
Sursa foto: Foto: AGERPRES
19 Noi 2013   •   14:05

Preţul energiei electrice va creşte de la 1 ianuarie 2013 cu maximum 2%, însă nu din cauza taxei pe construcţiile speciale, care va intra în vigoare anul viitor, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, conform AGERPRES.

"Am auzit şi eu ca unii vorbesc despre o scumpire a energiei cu 20%, dar am stat de vorbă cu cei de la ANRE să vedem de unde vin aceste informaţii. Am concluzionat că preţul ar putea creşte cu 1%, 1,5%, maximum 2% de la 1 ianuarie", a spus ministrul.

Întrebat dacă această creştere este cauzată de noua taxă pe stâlpii de electricitate, Niţă a răspuns negativ: "Această taxă nu cred că va avea efect în tarife".

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) estimează pentru anul viitor încasări de 488 milioane lei din impozitul asupra construcţiilor speciale, care va fi introdus din ianuarie 2014.

Potrivit anexelor la proiectul de buget, estimările autorităţilor pentru următorii patru ani arată că veniturile din acest impozit vor creşte constant de la 488 milioane lei anul viitor, la 511,07 milioane de lei în 2015, 535,7 milioane de lei în 2016 şi la 561,772 milioane lei în 2017.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, arăta, la începutul acestei luni, că încasările bugetare din impozitul pe construcţii speciale sunt estimate la 480 - 500 de milioane de lei în 2014, însă estimarea este una pesimistă, calculele Direcţiei de prognoze din MFP arătând că suma este mult mai mare.

Impozitul pe construcţii speciale vizează numai persoanele juridice şi se va aplica pentru reţelele de transport, stâlpi, depozite sau magazii. Măsura vizează companii care deţin astfel de construcţii, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.

×
Subiecte în articol: Constantin Nita
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close