Antena 3 CNN Actualitate Controverse legate de un medicament contra acneei. Sinuciderea, printre efectele adverse

Controverse legate de un medicament contra acneei. Sinuciderea, printre efectele adverse

Controverse legate de un medicament contra acneei. Sinuciderea, printre efectele adverse
Sursa foto: acnee
15 Apr 2009   •   19:30

Ne vindecă de coşuri sau ne bagă în mormânt? Este întrebarea pe care şi-o pun părinţii unei fete din Prahova în legătură cu un medicament controversat. Fiica lor l-a luat ca să-şi trateze acneea, dar a ajuns la sinucidere. Medicii sunt convinşi că nu medicamentul i-a facut rău, deşi printre cele mai grave reacţii adverse ale acestuia sunt depresia şi tentativele de suicid.

Chiar şi aşa, pastilele se vând de ani buni în toată lumea şi în România. Cei care au acnee severă trec prin adevărate drame, spun dermatologii. Unii acceptă se se trateze cu un medicament care în ultimii ani a stârnit controverse.

?Se precizează clar că pot apărea alterări şi chiar uneori gânduri de suicid?, a declarat Anca Cuprariu, reprezentant al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Lista de reacţii adverse se întinde pe câteva pagini, dar dermatologii susţin că, atunci când boala e severă, doar acest medicament îi poate ajuta de tineri.

N-a fost să fie în cazul unei adolescente din Ploieşti. Părinţii ei spun că fata s-a sinucis după ce a făcut, vreme de 6 luni, tratament împotriva acneei. Deşi nu există probe, moartea fetei a reaprins discuţiile despre medicametul aşa-zis periculos.

Substanţa care ar duce la depresii şi tentative de suicid este în două medicamente. Se vând şi în farmaciile din România, dar numai pe bază de reţetă. În ciuda reacţiilor adverse, ele nu a fost oprite de la vânzare.

?Orice medicament are reacţii adverse, dar beneficiul pentru organismul uman este mei important decât reacţiile care apar?, a declarat Anca Cuprariu, reprezentant al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Mihaela Leventer, medic dermatolog, a derulat vreme de 5 ani un studiu pe 1.500 de pacienţi.

Şi în lume au fost raportate tentative de suicid. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, este de părere că depresia pacienţilor poate fi mai degraba căutată în aspectul inestetic. ?Sunt persoane cărora nu le place să comunice, nu au activitate socială, sunt introvertiţi şi complexaţi?, a precizat Mihaela Leventer.

De aceea, reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului au o recomandare clară - înainte de începerea tratamentului cu aceste pastile, e nevoie de o consultaţie la psihiatru.



Observator

×
Subiecte în articol: sinucideri
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close