Vedetele Antena 3 se vor duela în gastronomie pentru câte o unitate de învăţământ din regiunile istorice.
Într-o lume unde tehnologia câstigă din ce în ce mai mult teren, 13 elevi de la Şcoala primară din satul timişean Sinteşti nici nu îndrăznesc să viseze la cursuri online sau calculatoare.
Dorinţa lor se rezumă doar la căldură. de care nu au parte din cauza sobei ce nu poate încălzi clădirea şcolii veche de peste 60 de ani.
Elevii merg să învețe într-o clădire veche din Sintești, care datează din anul 1950 și a fost pusă la dispoziție de biserică. Din păcate însă această şcoală nu s-a bucurat de prea multe ori de reparaţii. Podelele sunt aproape distruse iar mobilierul este scorojit.
Copiii se plâng că nu se pot concentra să învețe, și nu pot nici să scrie uneori fiindcă degetele le sunt amorțite din cauza frigului.
Zadarnic încearcă îngrijitoarele să le mai aducă o alinare încălzind sobele. E atât de frig încât gerul nu poate fi domolit.
”E foarte bine. dar ți-e frig uneori?”
”Da. De ce? Că acasă la mine era mai frig și m-am acoperit cu pătură, că pătură încălzește”.
”Și aici n-ai pătură să te încălzești, la scoală cum te încălzești? Vin cu geaca”
”Și când ți-e frig la mânuțe atunci când scrii cum te încălzești?”
Doamna Corina este îngrijitoarea școlii de mai bine de 20 de ani.
Se plânge mereu că eforturile ei nu dau roade și nimeni nu îi asculta supărarea.
În fiecare dimineață face focurile în sălile de clase, dar este foarte necăjită când de cele mai multe ori focurile aprinse de ea nu fac faţă temperaturilor scăzute de pe timpul iernii.
”Din 2000 vin în fiecare zi când trb și îngrijesc și curățenie și foc și tot și le fac foc mereu când pot când e frig. Mă necăjesc și îi mai pun pe lângă soba și încerc mă străduiesc” ne-a spus Corina Margescu, îngrijitor scoală. Iar elevii spera la o minune care să îi ajute să învețe în condiții decente la scoală unde merg cu drag în fiecare dimineața.
Iar directorul școlii din Sintești privește cu neputință spre condițiile deplorabile în care învață elevii.
O face nu doar pentru că nu îi poate ajuta, ci pentru că duce în spate chiar el o poveste grea, fiind abandonat după naștere și neprimind ajutor în viață de la nimeni.
”Aș vrea ca acești copii să nu fie abandonați de sistemul de învățământ și să aibă parte de un sistem educaiotnal corect” ne-a spus Ionel Petrea director școală.
Din păcate, povestea elevilor din Sinteşti nu este una singulară. În ţară, mii de copii sunt nevoiţi să înveţe în condiţii grele, fără curent și căldură.