Antena 3 CNN Actualitate Copiii stau la coadă pentru un loc la grădiniţă

Copiii stau la coadă pentru un loc la grădiniţă

Copiii stau la coadă pentru un loc la grădiniţă
04 Mar 2007   •   12:37

De teamă ca preşcolarii să nu rămână acasă, tot mai mulţi părinţi au început să caute un loc la grădiniţă pentru copiii lor cu cel puţin doi ani înainte ca aceştia să intre în învăţământul preşcolar şi, cum sunt cazuri în judeţul Timiş, chiar înainte ca aceştia să se fi născut. În Bucureşti, dar şi în unele judeţe, se înregistrează o lipsă acută a locurilor în grădiniţe. Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Mihail Hărdău, a declarat luni, 26 februarie, în urma întâlnirii cu responsabili de la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, că până în toamnă, vor fi asigurate locurile pentru cei peste 8.000 de copii care solicită spaţiu şi nu au locul asigurat în grădiniţe.

?Este un necesar de 8.000 de locuri care nu pot fi acoperite în Bucureşti, dar la nivel naţional finanţăm peste 700 de grădiniţe. Ţara noastră are şi capitală, dar are şi 42 de judeţe. Am abordat problema Bucureştiului în momentul când, verificând aceste liste, am constatat că nu se rezolvă problema?', a spus ministrul. Aproape 20.000 de copii constănţeni sunt înscrişi la grădiniţă, din care 595 urmează cursurile unor instituţii particulare, însă numărul solicitărilor depăşeşte numărul locurilor existente în unităţile de învăţământ preşcolar

?Există o criză de locuri în grădiniţe, mai ales în municipiul Constanţa?, a declarat inspectorul Liana Manzu, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, menţionând că IŞJ a propus Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii (MEC) să aprobe construirea şi extinderea a peste 20 de grădiniţe. Singura soluţie de urgenţă este, deocamdată, cea aleasă şi în anii trecuţi: directorii de grădiniţe şi educatoarele să accepte grupe de peste 35 de copii. Aglomeraţia din unele grădiniţe se explică nu doar prin lipsa de spaţiu, ci şi prin preferinţele unor părinţi pentru anumite grădiniţe.

În condiţiile actuale vor fi unele situaţii, aşa cum s-a mai întâmplat de altfel, ca unii dintre copii să nu poată fi înscrişi la grădiniţele cele mai apropiate de domiciliul lor, însă părinţilor urmează sa le fie prezentate soluţii alternative, de aşa manieră încât copiii să fie cuprinşi în această formă de învăţământ.

Rompres

×
Parteneri
Reţeaua generalilor. Traseul banilor proveniţi din şpăgi
x close