Antena 3 CNN Actualitate Crin Antonescu: Nici eu, nici votanţii mei nu-l vom susţine pe Băsescu în turul doi

Crin Antonescu: Nici eu, nici votanţii mei nu-l vom susţine pe Băsescu în turul doi

Crin Antonescu: Nici eu, nici votanţii mei nu-l vom susţine pe Băsescu în turul doi
Sursa foto: Crin Antonescu
23 Noi 2009   •   12:43

Liderul PNL, Crin Antonescu a exclus luni orice colaborare sau susţinerre cu candidatul rămas în cursă, Traian Băsescu. Antonescu a subliniat că nici el nici votanţii lui nu vor sprjini candidatura unui om care se pretinde în mod fals de dreapta, dar care s-a dovedit cel mai mare rău pentru România. Liderul PNL a explicat că o eventuală susţinere a candidatului PSD Mircea Geoană în turul doi al alegerilor prezidenţiale nu va constitui rezultatul unor trocuri pentru posturi, ci va avea în vedere convenirea asupra unui proiect de formare a unui guvern pe criterii de competenţă având ca bază proiectul Iohannis. Surse liberale susţin că deschiderea manifestată faţă de o eventuală alianţă cu PSD priveşte o strategie pe termen lung carea are drept scop întărirea PNL pe partea dreapta a eşechierului politic românesc prin blocarea accesului lui Traian Băsescu la un al doilea mandat prezidenţial şi slăbirea PDL, principalul pretendent, un partid de stânga convertit după intrarea în UE la doctrina de centru dreapta.

Conform surselor citate, în PNL tabăra coabitării cu PSD, al cărui reprezentanţi de frunte sunt Crin Antonescu şi omul de afaceri Dinu Patriciu, a reuşit să reducă la tăcere pe colegii de partid care, sub imperiul rezultelor primului tur prezidenţial, propuneau demararea unor negocieri cu democrat-liberalii, pentru a ajunge la guvernare. Conform surselor citate, Antonescu va propune în cadrul viitorului Colegiu Director propria sa viziune politică pe termen lung: transformarea PNL în principalul actor al dreptei româneşti, în paralel cu demantelarea şi slăbirea influenţei politice a PDL, membru al popularilor europeni, promovatori ai unei politici de centru dreapta la nivelul UE.

Beneficiile coabitării cu PSD: Debarcarea lui Băsescu, plus creşterea influenţei PNL ca partid de drepta în dauna PDL

Astăzi dimineaţă, conducerea PNL a cântărit avantajele şi dezvantajele celor două scenarii de colaborare: fie cu PDL alături de UDMR, fie cu PSD. Au câştigat partizanii celei de-a doua varainte de acţiune, fiind invocată experienţa nefastă cu fostul PD în trecut, care a provocat odată cu dezmembrarea Alianţei D.A., tensiuni şi ruperi în rândul liberalilor care au slăbit partidul. Adversarii realuării coabitării cu Traian Băsescu au susţinut că nimeni nu poate oferi garanţii că acest scenariu nu se va repeta şi în viitor, în condiţiile în care actualul şef al statului a dovedit că este direct interesat să menţină PNL într-o relaţie de inferioritate şi chiar subordonare pe partea dreaptă a politicii româneşti. A fost invocat precedentul Stolojan-PLD şi efectele negative suportate de PNL şi guvernarea Tăriceanu la acea vreme, susţin sursele citate.

În paralel, colaborarea post electorală cu PSD ridică anumite dificultăţi de ordin doctrinar. Conştienţi de faptul că nucelul dur al membrilor PNL nu vor putea accepta uşor colaborarea cu o formaţiune politică cu oridnetări doctrinare diametrala opuse, liderii PNL au analizat posibilitatea constituirii unui guvern de coaliţie naţională alături de PSD şi UDMR condus de independentul edil al Sibiului, Klaus Iohannis, care ar trebui promovat ca o necesitate în acest an de criză, marcat şi de respectarea angajamentului cu FMI şi deblocarea crizei guvernamentale.
Liberalii mai mizează pe faptul că o instalare a social-democratului Mircea Geoană la Cotroceni le-ar aduce indirect beneficii importante.
Cu Traian Băsescu îndepărtat din funcţia prezidenţială, conducerea PNL speră ca în sânul PDL, principalul lor concurent politic pentru voturile oamenilor de dreapta, să apară o serie de conflicte şi tensiuni pe fondul unei posibile redesenări a raporturilor de putere în cadrul acestei formaţiuni politice. "Acolo sunt mulţi care abia aşteaptă să-l prindă pe Traian Băsescu la cotitură. Blaga e unul din ei" ne-au declarat sursele citate, care nu şi-au ascuns interesul în întreţinerea şi încurajarea pe viitor a potenţialelor conflicte din PDL. O eventuală retragere a lui Traian Băsescu din viaţa politică, în cazul înfrîngerii sale în cursa pentru al doilea mandat prezidenţial, ar lăsa PDL vulnerabil şi ar oferi PNL prilejul de a recâştiga din terenul pierdut, consideră aceeaşi liberali. "PDL se confruntă cu o criză a elitelor. Dacă Băsescu se retrage din politică, în PDL se va declanşa lupta pentru putere" speră liberalii.
Băsescu, persona non-grata pentru Antonescu şi electoratul său

Cum PSD a transmis în ultima vreme, pe mai multe canale politice că este dispus să ofere garanţii pentru sprijinirea lui Iohannis ca premier, liderul PNL Crin Antonescu a anunţat luni că exclude orice sprijin pentru Traian Băsescu şi că ia în considerare o formulă de colaborare cu PSD, pentru susţinerea lui Geoană în turul doi, dar nu pornind de la înţelegere care să aibă la bază trocul politic, ci constituirea unui guvern pe criterii de competenţe, garantat Klaus Iohannis.

"Astăzi, când aud din toate părţile comentarii despre trocuri, propuneri etc, vreau să fie clar. Rămâne valabil ceea ce am spus de la începutul campaniei. Nu am avut discuţii şi nu voi avea discuţii cu Traian Băsescu. Este exclusă orice colaborare între mine şi Traian Băsescu şi este exclusă orice susţinere a lui Traian Băsescu din partea electoratului meu", a spus Crin Antonescu.
Potrivit liderului liberal, pe 6 decembrie românii vor avea de ales "între două rele", el sugerând că actualul preşedinte ar constitui răul cel mai mare. "Băsescu nu este un om de dreapta, iar afinitate lui este un tertip. Traian Băsescu nu este un candidat de dreapta. (...) Traian Băsescu este un candidat populist care a abuzat şi va abuza de tot ce înseamnă regulă democratică", a adăugat liderul PNL.

De asemenea, el a exclus orice colaborare cu PDL atâta vreme cât acest partid este condus de Traian Băsescu şi Emil Boc şi a atras atenţia restului actorilor politici că nu este dispus să renunţe la proiectul Iohannis.

Aproape două milioane de voturi liberale, potenţial electoral pentru Geoană

Crin Antonescu a explicat că vorbeşte în numele a aproape două milioane de români care l-au votat, o mare realizare pentru PNL şi pentru un candidat liberal din 1990 până în prezent.

"Am reuşit un scor considerabil şi este decisiv ceea ce aceşti alegători care mi-au dat votul lor, vor face în turul II al alegerilor prezidenţiale", a subliniat Antonescu, menţionând că electoratul nu este al lui, ci sunt oameni care au adoptat platofrma lui electorală şi l-au susţinut.

"Electoratul nu este al meu. Electoratul care m-a votat pe mine ştia de la bun început platforma mea electorală şi înseamnă că au fost de acord cu soluţiile pe care le propun" şi-a justificat Antonescu poziţia.

El a adăugat că în negocierile care vor urma nu va cere nimic pentru el sau pentru alţi colegi de partid, deoarece nu este de acord cu înţelesul dat acestui termen în prezent în sensul de troc politic, ci va avea în vedere convenirea asupra unui proiect de formare a unui guvern pe criterii de competenţă.

"Dacă vom avea discuţii şi vom conveni asupra acestui proiect, care nu se reduce la Klaus Iohannis, vom vedea dacă putem da susţinerea celuilalt candidat", a spus Antonescu, referindu-se la Mircea Geoană.

El a atras atenţia că nu vizează funcţii.

"Nu este vorba despre împărţirea de funcţii. Nu vizez funcţii", a spus Antonescu, adăugând că nu urmăreşte nici să plaseze oameni de la PNL în anumite posturi.

Crin Antonescu a spus că în continuare crede "în proiectul Klaus Iohannis", într-un premier independent cu un Guvern alcătuit "altfel decât până acum" şi în care desemnarea miniştrilor să se facă de către partidele politice "pe criterii de competenţă".

Liderul PNL a mai precizat că, probabil luni sau marţi, se va întâlni cu liderul UDMR, Marko Bela, dar şi cu liderul PSD, Mircea Geoană pentru a discuta şi conveni următoarele căi politice de acţiune.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close