Antena 3 CNN Actualitate Cristian Mungiu: "După dealuri" e o ficţiune. Nu va schimba ceva fundamental, însă putem să ne punem nişte întrebări

Cristian Mungiu: "După dealuri" e o ficţiune. Nu va schimba ceva fundamental, însă putem să ne punem nişte întrebări

Cristian Mungiu: "După dealuri" e o ficţiune. Nu va schimba ceva fundamental, însă putem să ne punem nişte întrebări
Sursa foto: Foto: Antena 3
29 Mai 2012   •   23:11

"Filmul pleacă de la o întâmplare reală care a fost reflectată în cele două cărţi scrise de Tatiana Niculescu-Bran,  însă este o ficţiune care generalizează şi care vorbeşte despre nişte valori ale societăţii româneşti de zeci de ani. (..) Nu îmi imaginez că o să schimbăm vreodată ceva fundamental cu filmele. Filmele sunt filme. Putem însă să facem un lucru: să ne punem nişte probleme şi întrebări despre valorile noastre din când în când" a declarat Cristian Mungiu, scenaristul şi regizorul filmului premiat la Cannes pentru cel mai bun scenariu, în cadrul ediţiei de marţi a emisiunii "Sinteza Zilei" de la Antena 3.

"Cu filmele nu vom face lumea mai bună. În acelaşi timp, însă, dacă încercăm să înţelegem de ce întâmplă anumite lucruri de lângă noi, poate atunci vom înţelege că avem un fel de răspundere. Chiar şi atunci când nu avem nici un fel de atitudine, şi atunci avem o răspundere. Şi pasivitatea e un fel de atitudine" a completat Cristian Mungiu la Antena 3.


Invitat în platoul emisiunii "Sinteza Zilei" de la Antena 3, ministrul Culturii Mircea Diaconu a subliniat că regizorul Cristian Mungiu "îşi face datoria de artist, aceea de a fi martor şi de a consemna un fapt, o lume". 

"Din păcate semnalarea pe care o face Mungiu este un fenomen, nu un simplu fapt" mai notează Diaconu.

VEZI AICI ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ A EMISIUNII "Sinteza Zilei" DE LA ANTENA 3

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close