Antena 3 CNN Actualitate Cseke: 111 spitale vor fi comasate, 71 vor deveni cămine pentru bătrâni. Nu vor fi disponibilizări

Cseke: 111 spitale vor fi comasate, 71 vor deveni cămine pentru bătrâni. Nu vor fi disponibilizări

Cseke: 111 spitale vor fi comasate, 71 vor deveni cămine pentru bătrâni. Nu vor fi disponibilizări
Sursa foto: Foto: Intact Images
01 Feb 2011   •   13:56

182 de spitale vor dispărea după comasare. Alte 117 de uniţăţi spitaliceşti vor fi transformate în cămine de bătrâni sau în centre de permanenţă. Ministrul Sănătăţii susţine însă că personalul medical care lucrează în prezent în spitalele care vor fi reprofilate nu va fi disponibilizat. Medicii şi asistenţii care vor refuza să muncească în cadrul căminelor de bătrâni, vor fi transferaţi la alte spitale.

"Reorganizarea spitalelor este unul dintre cele mai importante obiective de anul acesta, determinat de funcţionalitatea sistemului şi de tratamentul corespunzător aplicat pacientului, şi mai puţin de problemele financiare, cu toate că şi acestea sunt importante", a declarat Cseke Attila, în cadrul unei conferinţe de presă.

În proiectul Ministerului Sănătăţii se arată că, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore, relatează Mediafax.

 


Dintre cele 182 de spitale, 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă.

În privinţa reprofilării unităţilor sanitare, Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii vor derula în perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013, programul "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice".

2.500 - 4.800 de bătrâni vor primi asistenţă în cele 71 de cămine pentru persoane vârstnice. De asemenea, există posibilitatea ca o parte dintre aceste unităţi să fie reorganizate şi în centre de permanenţă în care să fie asigurată continuitatea asistenţei primare.

În prezent, potrivit datelor Ministerului Municii există doar 25 de cămine de bătrâni cu 1.570 de paturi finanţate de la bugetul de stat şi autorităţile locale, 51 unităţi pentru tratarea pesoanelor cu afecţiuni psiholocomotorii şi încă 53 deunităţi finanţate de ONG-uri. Peste 2.800 de persoane se află pe listele de aşteptare pentru a ocupa un loc într-un cămin de bătrâni.

"Prin acest program pe care-l iniţiem, este pentru prima dată când statul finanţează fără implicarea autorităţilor locale sau a ONG-urilor o serie de unităţi destinate îngrijirii persoanelor vârstnice", a declarat ministrul Sănătăţii.

Bugetul total al programului va fi de 230 milioane de lei, din care pentru 2011 vor fi alocate 65 milioane de lei.

Autorităţile locale au obligaţia ca, până în 30 martie, să facă demersuri pentru transformarea unităţilor sanitare care sunt pe lista de reprofilare în cămine de bătrâni.

"Încă de la început doresc să subliniez că, în urma comasărilor şi a reprofilărilorde spitale nu va exista personal medical disponibilizat. În cazul comasărilor, unităţile sanitare devin secţii exterioare ale unităţilor nou înfiinţate, ca urmarenu va exista motivaţie pentru disponibilizare de personal. În cazul celor 71 de unităţi sanitare care vor fi reprofilate, cei 794 de medici şi 2.532 asistenţi medicali vor fi repartizaţi, după caz, în unităţile sanitare nou înfiinţate sau în cele din judeţul în care au domiciliul. Avem în acest sens un acord de principiu cu sindicatele din domeniu", a adăugat ministrul Cseke.

×
Subiecte în articol: spitale comasare
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close