Antena 3 CNN Actualitate Cu cât contribuie de fapt statul la plata salariilor preoţilor. Reacţia OFICIALĂ a Bisericii Ortodoxe Române

Cu cât contribuie de fapt statul la plata salariilor preoţilor. Reacţia OFICIALĂ a Bisericii Ortodoxe Române

Cu cât contribuie de fapt statul la plata salariilor preoţilor. Reacţia OFICIALĂ a Bisericii Ortodoxe Române
de O.P.    |    06 Feb 2013   •   09:41

Pentru că au apărut numeroase speculaţii privind averile şi salariile colosale ale preoţilor, reprezentanţii Patriarhiei s-au gândit să lămurească oficial şi tranşant această problemă.

Aşa că au publicat pe site-ul patriarhiei un comunicat prin care spun cum stă treaba cu salariile: "Statul român nu plăteşte integral salariile personalului clerical şi neclerical, ci asigură doar o contribuţie de aproximativ 60% la salariile acestora. Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din Învăţământul preuniversitar), impozitele, asigurările de sănătate şi contribuţiile sociale sunt plătite din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti. 

Din cei 14.231 de preoţi şi diaconi ai Bisericii Ortodoxe Române, peste 1.000 sunt  salarizaţi exclusiv din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizaţi neclericali sunt plătiţi integral de Biserică.



Precizăm că personalul bisericesc clerical şi neclerical se numără printre categoriile socio-profesionale din România cu cele mai mici salarii. În numeroase comunităţi din ţară, în special din mediul rural, din cauza sărăciei şi a migraţiei în străinătate, preoţii nu mai reuşesc să-şi completeze salariile din fonduri proprii, pentru majoritatea acestora sprijinul salarial de la bugetul de Stat reprezentând unicul venit sigur pentru întreţinerea familiei. De reţinut este şi faptul că anual sumele alocate în bugetul de Stat pentru cultele religioase reprezintă doar 0, 4 % din buget, adică de peste 10 ori mai puţin decât sumele alocate pentru învăţământ şi sănătate."

Ei, atunci dacă preoţii şi personalul clerical se numără printre categoriile care au cele mai mici salarii, atunci cum se explică maşinile de zeci de mii de euro şi hainele scumpe pe care reuşesc să le etaleze umilii slujtori ai Domnului?!

Banii desigur că vin din magazinul online, unde butonii argintaţi şi sfinţiţi se vând ca pâinea caldă

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close