Antena 3 CNN Actualitate Cultură 27 martie - Ziua Mondială a Teatrului

27 martie - Ziua Mondială a Teatrului

27 martie - Ziua Mondială a Teatrului
23 Mar 2007   •   11:15

Oameni de teatru din întreaga lume, inclusiv din România, vor celebra pe 27 martie Ziua Mondială a Teatrului, al cărei mesaj internaţional a fost scris anul acesta de şeicul Sultan bin Mohammed Al Qasimi, membru al Consiliului Suprem al Emiratelor Arabe Unite.

"În lecturile mele despre teatru, începând de la anticii greci şi până în prezent, am devenit tot mai conştient de magia care sălăşluieşte în numeroasele lumi ale teatrului. Prin ea teatrul pătrunde în profunzimile sufletului uman şi dezvăluie comorile ascunse specifice spiritului omenesc. Toate acestea au întărit nestrămutata mea credinţă în puterea teatrului ca instrument de apropiere a oamenilor şi că omul poate prin teatru să acopere lumea cu dragoste şi pace, că se pot deschide orizonturi noi către un dialog între naţiuni fără diferenţe de rasă, culoare sau credinţă", spune şeicul citat de Mediafax.

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată în 1961, la Viena, în cursul celui de-al nouălea Congres Mondial al Institutului Internaţional de Teatru (IIT). Din 1962, în fiecare an la 27 martie (data la care se deschidea stagiunea Teatrului Naţiunilor la Paris), Ziua Mondială a Teatrului este celebrată de centrele naţionale ale IIT, în o sută de ţări ale lumii. Cu acest prilej se organizează numeroase manifestări teatrale. Una dintre cele mai importante este difuzarea mesajului internaţional, redactat de obicei de o personalitate din lumea teatrului şi tradus, ulterior, în peste 20 de limbi. Primul mesaj internaţional a fost scris, în 1962, de Jean Cocteau.

Antena3.ro

×
Parteneri
ANM a refăcut prognoza meteo. Cum arată noile hărţi
x close