Antena 3 CNN Actualitate Cultură Austria va plăti pentru cărţile confiscate de nazişti de la evrei

Austria va plăti pentru cărţile confiscate de nazişti de la evrei

Austria va plăti pentru cărţile confiscate de nazişti de la evrei
Sursa foto: carti
02 Iun 2010   •   15:39

Biblioteca Naţională a Austriei arăta că va plăti 135.000 de euro pentru mii de cărţi aflate în posesia sa ce au fost confiscate de nazişti de la evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În cadrul unui gest simbolic, directorul Johanna Rachinger a înmânat cărţile Fundaţiei Naţionale austriace pentru Victimele socialismului Naţional.
Printre cele 8363 de obiecte se numără cărţi pentru copii, lucrări ştiinţifice şi tratate teologice ce datează până în secolul 17 şi ai căror proprietari nu au putut fi identificaţi.
Biblioteca a acceptat să le răscumpere la valoarea de piaţă, astfel ca banii să meargă la victimele naziştilor care până acum nu au primit nicio formă de compensaţie, "precum evreii care au ajuns în Austria în anii 1930," arăta şeful fundaţiei, Hannah Lessing.
Biblioteca naţională a decis în 2003 să restituie proprietarilor de drept 52.403 de cărţi confiscate de nazişti după anexarea Austriei în 1938 .
Până acum a reuşit să dea 35.217 de cărţi.
Cu toate acestea, 8.363 dintre ele s-au descoperit a fi ?fără moştenitor".
Austria a decis în anii 1990 să acorde o plată simbolică de puţin peste 5000 de euro victimelor nazismului, ca recunoaştere a nedreptăţilor suferite.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close