Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cartea FENOMEN care s-a vândut într-un MILION de exemplare într-o săptămână. Va ajunge şi în România

Cartea FENOMEN care s-a vândut într-un MILION de exemplare într-o săptămână. Va ajunge şi în România

Cartea FENOMEN care s-a vândut într-un MILION de exemplare într-o săptămână. Va ajunge şi în România
de O.P.    |    14 Mai 2013   •   12:57

A scrie un roman este ca şi cum ai merge într-un subsol întunecat unde nu ştii exact ce o să se întâmple, a mărturisit luni, într-o rară apariţie publică, scriitorul japonez cel mai în vogă al momentului, Haruki Murakami, citat de AFP.

Discret şi rareori dispus să acorde interviuri, Murakami s-a aflat la Kyoto, vestul Japoniei, pentru a participa la o conferinţă dedicată 'sufletului şi scrisului', un omagiu adus prietenului său decedat psihologul Hayao Kawai.

'Pentru a crea ceva, romancierii sau muzicienii trebuie să coboare scara şi să găsească o cale spre al doilea nivel al subsolului', a explicat Murakami, făcând o metaforă între o clădire şi suflet.

Circa 500 de admiratori care au fost traşi la sorţi au avut ocazia să asiste la această întâlnire excepţională desfăşurată la Universitatea din Kyoto, primul discurs public al autorului nipon din ultimii 18 ani. Jurnaliştii au fost primiţi în sală, dar nu au avut voie să îi înregistreze vorbele sau să facă fotografii.

Într-o ţinută casual, cu pantaloni roz, tenişi albaştri şi o vestă verde, Murakami a justificat frecvenţa redusă a apariţiilor sale publice prin dorinţa sa fermă de a se putea plimba în pace, fără a putea fi reperat cu uşurinţă pe stradă.

'Vă rog să mă consideraţi ca pe o specie pe cale de dispariţie şi să vă mulţumiţi prin a mă observa în linişte de la distanţă /.../ Dacă, în cele din urmă, veţi încerca să îmi vorbiţi sau să mă atingeţi, m-aţi putea intimida şi v-aş putea muşca. Deci, vă rog să fiţi prudenţi', a conchis el.

Bungeishunju, care editase 500.000 de exemplare, a hotărât să imprime 100.000 de exemplare suplimentare chiar în ziua punerii în vânzare, 12 aprilie, 200.000 după trei zile şi alte 200.000 joi. Tirajul de un milion de exemplare a fost realizat în doar şapte zile, faţă de 12 la al treilea volum al operei sale anterioare, '1Q84'.

Volumul „Insipidul Tsukuru Tazaki şi anii săi de pelerinaj” va fi publicat şi în limba română de către editura Polirom, în traducerea Iulianei Oprina.

×
Parteneri
Româncă, pion important al cartelului de droguri Sinaloa din Spania
x close