Antena 3 CNN Actualitate Cultură "Cea mai mare şi costisitoare clădire administrativă din lume". Palatul Parlamentului, într-un top al "minunilor" arhitecturale necunoscute

"Cea mai mare şi costisitoare clădire administrativă din lume". Palatul Parlamentului, într-un top al "minunilor" arhitecturale necunoscute

"Cea mai mare şi costisitoare clădire administrativă din lume". Palatul Parlamentului, într-un top al "minunilor" arhitecturale necunoscute
Sursa foto: Foto: www.youtube.com
11 Feb 2015   •   18:15

Palatul Parlamentului, "cea mai mare, grea şi costisitoare clădire administrativă din lume", a fost inclus în topul celor şapte minuni arhitecturale necunoscute realizat de BBC News.

Construită în timpul regimului comunist, "clădirea este atât de mare încât este dificil să faci o fotografie care să o arate la o scală justă", a declarat utilizatorul site-ului Quora Jann Hoke, un avocat care a lucrat în Palatul Parlamentului, la mijlocul anilor 1990.

Clădirea în stil neoclasic, ridicată în 1984, are 12 etaje (cu opt etaje suplimentare underground), însumând 3.100 de camere, în 330.000 de metri pătraţi. Proiectul a costat 3,3 miliarde de euro, dar costurile, de fapt, au fost mult mai mari, bucureştenii pierzând şi o parte din oraş, se mai arată pe site-ul BBC.

Pentru a fi construit Palatul Parlamentului, o cincime din centrul Bucureştiului a fost distrus, incluzând multe dintre cartierele sale istorice, peste 30 de biserici şi sinagogi şi aproximativ 30.000 de locuinţe, mai arată jurnaliştii britanici.

"Covoarele cu modele de la nivelul principal, care se întind pe sute de metri pe coridoarele spaţioase, au fost ţesute în interiorul clădirii, în timpul construcţiei", a mai spus Hoke. "Să fie ţesute în afară şi să fie aduse înăuntru nu a fost posibil având în vedere dimensiunea lor", a adăugat acesta.

Din topul celor şapte minuni arhitecturale necunoscute realizat de BBC face parte şi Marea Moschee din Djené. Construită în 1907, aceasta este cea mai mare clădire din argilă din lume. Derawar Fort din Pakistan, o fortăreaţă de proporţii monumentale, este inclusă, de asemenea, în topul realizat de BBC, alături de Chand Baori din India, o clădire spectaculoasă în trepte, cu 13 etaje.

Stari Most, un pod construit în secolul al XVI-lea în Mostar, Bosnia şi Herţegovina, care traversează râul Neretva şi leagă cele două părţi ale oraşului, este o altă minune arhitecturală necunoscută, la fel ca şi Marele Zid din India, care este cel de-al doilea cel mai lung zid din lume, după Marele Zid din China.

Topul mai include şi Moscheea Sheikh Lotfollah din Iran, descrisă ca o "capodoperă arhitecturală", construită între 1603 şi 1619.


 

×
Subiecte în articol: palatul parlamentului
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close