Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cenzură la teatru? Autorul unei piese susţine că a fost abandonată pentru că personajul semăna cu Băsescu

Cenzură la teatru? Autorul unei piese susţine că a fost abandonată pentru că personajul semăna cu Băsescu

Cenzură la teatru? Autorul unei piese susţine că a fost abandonată pentru că personajul semăna cu Băsescu
11 Iun 2010   •   18:24

Acuzaţii de cenzură la teatru în plină democraţie: o piesă zace de ani de zile în stadiul de ?repetiţie?, din cauză că  personajul principal, Traian, seamănă izbitor de mult cu Traian Băsescu. Cel puţin aşa susţine autorul piesei, Valentin Nicolau. Îl contrazice, însă, regizorul Alexandru Tocilescu.

Totul a început la finalul anului 2005, atunci când Valentin Nicolau a terminat de scris o piesă despre vieţile românilor care pleacă în Spania la cules de căpşuni.  Nicolau spune că i-a dat-o regizorului Tocilescu să o citească şi că acesta a vrut să o pună în scenă.

Chiar directorul teatrului -  George Mihăiţă urma să joace rolul principal. Autorul spune că personajul principal aducea cu Traian Băsescu.

Au început repetiţiile, dar proiectul a fost abandonat în scurtă vreme, fără explicaţii. Autorul crede că de vină a fost personajului principal.

?Tocilescu încerca să mă convingă să schimb numele personajului şi anumite replici. Şi-a dat seama de impactul pe care îl va a vea asemănarea personajului fictiv cu cel real. Impactul ar fi fost devastator? spune Valentin Nicolau.

Regizorul Alexandru Tocilescu susţine însă că piesa nu s-a mai jucat pentru că nu este bună, nici vorbă de vreo cenzură.

?Eu îl jucam primul pe Băsescu dacă era un personaj convingător. A fost un proiect abandonat cum se întâmplă în teatru şi marilor regizori? spune şi actorul George Mihăiţă.

Piesa a fost publicată şi poate fi citită în volumul "Mai jos de Figueras", apărut la Editura Nemira.

Valentin Nicolau, în emisiunea Vorbe Grele, despre piesă:

Antena 3

 

Foto: Intact Images

×
Subiecte în articol: piesa cenzura
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close