Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cine este adevăratul autor al poeziei „Mama“, creaţie atribuită în mod eronat lui George Coşbuc

Cine este adevăratul autor al poeziei „Mama“, creaţie atribuită în mod eronat lui George Coşbuc

Cine este adevăratul autor al poeziei „Mama“, creaţie atribuită în mod eronat lui George Coşbuc
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
03 Oct 2017   •   13:53

Versurile poeziei „Mama“, care au fost puse pe muzică de către celebrul compozitor George Enescu, devenind apoi una dintre cele mai îndrăgite romanţe din perioada interbelică, au fost scrise de către un poet naţionalist, scrie adevarul.ro.

În mod eronat, poezia „Mama“ a fost atribuită vreme îndelungată poetului George Coşbuc. Adevăratul autor este însă Vasile Militaru, un opozant al regimului comunist, care a fost arestat şi condamnat la 32 de ani de închisoare.

Vasile Militaru nu a rezistat mult în teminţă. El s-a stins din viaţă la data de 8 iulie 1959 în Penitenciarul Ocnele Mari.  

„Poezia a fost dedicată prietenului său George Enescu în anul 1930 şi a fost atribuită mult timp lui George Coşbuc. Cel care a pus-o pe note a fost George Enescu, devenind rapid o capodoperă a genului. Poemul sensibilizează legătura de dragoste dintre măicuţa ce şi-a trăit toată viţa la ţară, în spiritul respectului pentru muncă, familie şi ţarină, dar care simţind că viaţa i se împuţinează, vine la oraş «să-şi mai vadă iar feciorul… astăzi Domn cu multă carte»“, arată, profesorul Nicolae Şteiu.  

 

×
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close