Antena 3 CNN Actualitate Cultură Filmul românesc face istorie la Cannes

Filmul românesc face istorie la Cannes

Filmul românesc face istorie la Cannes
03 Mar 2008   •   22:14

„Filmele româneşti de la Cannes au fost ca un dar pentru noi”. O spune chiar francezul care face selecţia filmelor ce intră în festival, Therry Fremaux. Datorită lui, nume ca Mungiu, Nemescu sau Porumboiu fac acum parte din cinematografia mondială. În 1957 a început să se scrie istoria filmului românesc la Cannes. Ion Popescu Gopo câştiga atunci Palm D'Or pentru filmul de animaţie „Scurtă istorie”.

În 1964, palmaresul românesc era completat de Liviu Ciulei, cu premiul de regie pentru „Pădurea spânzuraţilor”. O performanţă care nu a mai fost depăşită decât anul trecut, de către Cristian Mungiu. „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” a adus României încă un Palm D'Or.

Prin mâna lui Therry Fremaux trec în fiecare an în jur de 1.500 de filme, dintre care doar 50 intră în concurs. De câţiva ani, filmele româneşti i-au atras atenţia. Şi nu s-a înşelat, pentru că dintre ele s-au ales câştigătorii. Therry Fremaux spune că marea calitate a filmelor româneşti este că sunt imprevizibile. Nici unul nu seamănă cu altul. „Mă voi uita mereu la filmele româneşti, dar nu ştiu ce voi vedea. Iată de ce sunt curios”.

Pentru ediţia din acest an de la Cannes, deja au fost vizionate mai multe filme româneşti. Vom vedea dacă şi anul acesta Therry Fremaux a avut mână bună.

Observator

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close