Antena 3 CNN Actualitate Cultură Fotograful lui Dali s-a stins din viaţă

Fotograful lui Dali s-a stins din viaţă

Fotograful lui Dali  
s-a stins din viaţă
08 Iul 2007   •   11:14

Fotograful francez Marc Lacroix, care a lucrat în principal cu pictorul spaniol Salvador Dali, a murit, vineri, în Franţa, în urma unei suferinţe îndelungate.

Fotografiile lui Lacroix îl înfăţişează pe Salvador Dali şi pe soţia sa Gala în ipostaze delirante, neobişnuite, precum ?Dali în cămaşa lui Elvis Presley?, ?Dali şi Gala în oglindă? sau ?Dali cu urechea înflorată?, o replică la faimosul autoportet al pictorului olandez Van Gogh.

Născut la Paris în 1927, Lacroix şi-a descoperit vocaţia de fotograf în timpul războiului. Aflat în Maroc pentru a-şi satisface stagiul militar, celebrul footgraf a creat un prim laborator de fotografie militară.
Solicitat de cele mai importante publicaţii internaţionale de artă, arhitectură şi decoraţiuni, Lacroix s-a instalat apoi în Casablanca, unde a rămas timp de 15 ani. Întors în Franţa, începe colaborarea cu pictorul spaniol Salvador Dali pentru o serie de portrete pline de frenezia caracteristică lui Dali.

În 1971 Lacroix îl ajută pe Dali să pună în operă pictura în 3 dimensiuni la care Dali visase dintotdeauna, şi care se concretizează în ?Cele opt pupile?, tablou din seria lucrărilor stereoscopice.

Lacroix a expus 80 de lucrări în deschiderea Muzeului Gala şi Salvador Dali din oraşul catalan Figueres, rămânând să expună în permanenţă la primul etaj al muzeului.

În 2004, operele semnate Marc LAcroix au fost expuse în mai multe oraşe din lume, iar fotografiile sale cu Dali şi pe Gala au fost vândute la licitaţie, în 2005, în Franţa.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close