Antena 3 CNN Actualitate Cultură Lectoratele de limba română din străinătate, în faliment

Lectoratele de limba română din străinătate, în faliment

Lectoratele de limba română din străinătate, în faliment
04 Mar 2008   •   09:49

Lectoratele de limba română din cadrul universităţilor de peste hotare au ajuns în stare de faliment. Ministerul Educaţiei nu le-a organizat pentru licenţă, ci doar pentru obţinerea unei diplome fără recunoaştere. Potrivit ziarului Gardianul, profesorii români sunt angajati ca personal auxiliar. Profesorii care predau limba română la o universitate din străinătate se confruntă cu această situaţie de 3 ani. Un exemplu concludent este cel al Franţei, una din ţările cu cele mai importante centre universitare din Europa.

Potrivit ziarului Gadianul, aici, din cele 11 lectorate de limba română, câte erau în 1995, au mai rămas doar 7 deoarece autorităţile universitare franceze angajează lectorii de limba română ca personal auxiliar, nu ca profesori. Indemnizaţia lor nu se ridică, astfel, la mai mult de 1.200 de euro pe lună, în timp ce un doctorand francez câştigă între 1.500 şi 1.800 de euro lunar.

Cel de-al doilea motiv este legat de titulatura ştiinţifică pe care o are cadrul didactic. Francezii recunosc doar titlul de conferenţiar cu doctorat, nu pe cel de lector cu doctorat. Majoritatea profesorilor români care predau la universităţile franceze fac parte din ultima categorie, iar Ministerul Educatiei nu a clarificat acest aspect în protocolul semnat cu ministerul de resort francez.

Scăderea numărului de studenţi străini interesaţi de studierea limbii române este un alt motiv al situaţiei dificile a lectoratelor. Dacă la începutul anului universitar se înscriu la cursuri între 20 si 40 de studenţi, în anul următor de studiu rămân într-o grupă maximum cinci. În afara lectoratelor de limba română de la universităţile din Paris şi Marsilia, cursurile au, în cazul celorlalte, o durată de doar doi ani.

În plus, după terminarea facultăţii, studentului i se eliberează o diplomă recunoscută doar de către universitatea la care a învăţat. Situaţia s-ar putea schimba, deoarece există un proiect de hotărâre de Guvern prin care se urmăreşte ca, în afara venitului primit de către profesori de la universitatea străină, statul român să le asigure, din bugetul Ministerului Educaţiei, o indemnizaţie lunară cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de euro.

Cadrele didactice ar mai putea primi, în afara acestei sume, încă 100 de euro lunar pentru cheltuieli curente cum ar fi telefon, fax, xerox, cărţi şi transport în comun. Profesorii români din Statele Unite ar putea primi o indemnizaţie lunară de 2.000 de dolari, plus alţi 500 pentru alte cheltuieli.

Antena 3

×
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close