Antena 3 CNN Actualitate Cultură Mona Lisa era de fapt mama chinezoaică a lui Da Vinci? Ultima teorie provoacă PARODII pe internet

Mona Lisa era de fapt mama chinezoaică a lui Da Vinci? Ultima teorie provoacă PARODII pe internet

Mona Lisa era de fapt mama chinezoaică a lui Da Vinci? Ultima teorie provoacă PARODII pe internet
04 Dec 2014   •   14:45

Un istoric italian lansează o nouă teorie conform căreia Mona Lisa era o simplă sclavă chineză, dar care putea să fie chiar mama lui Leonardo da Vinci.
Noile ipoteze au provocat un val de comentarii pe canalele de media, iar parodiile faimoasei Gioconda au invadat reţelele sociale.

"În spatele Mona Lisei, există un peisaj tipic chinezesc. Dacă ne uităm cu atenţie, chiar şi faţa ei are trăsături chineze", spune Angelo Paratico, istoric şi romancier italian, stabilit în Hong Kong, într-un interviu pentru South China Morning Post.

Aflat de 20 de ani în Asia, Paratico lucrează în prezent la o carte intitulată "Leonardo da Vinci: un şcolar chinez pierdut în Italia renascentistă".

Având în vedere că nu se cunosc prea multe lucruri despre mama lui Da Vinci, istoricul preia o temă promovată în 1910 de Sigmund Freud, care presupunea că celebra pictură a fost inspirată de mama marelui artist.

"Un client bogat al tatălui lui Leonardo avea o sclavă pe nume Caterina. După 1452, data de naştere a artistului, aceasta a dispărut din orice document", spune Paratico pentru sursa citată.

El este sigur că mama lui Da vinci "provenea din Orient, dar pentru a determina originea chineză a acesteia este nevoie de o metodă deductivă".

"În timpul perioadei renascentiste, ţări precum Italia şi Spania erau pline de sclavi orientali", adaugă acesta.

Conform teoriei lui Paratico, există mai multe indicii care dovedesc rădăcinile asiatice ale lui Da Vinci: "spre exemplu, el scria cu mâna stângă, de la stânga la dreapta. Să nu uităm că el era un vegetarian convins, lucru care nu era o practică comună în Europa acelor vremuri".

Utilizatorii de Twitter nu au aşteptat prea mult şi i-au dat imediat răspuns italianului, postând mai multe ipostaze ale Mona Lisei.

×
Subiecte în articol: Mona Lisa
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close