Antena 3 CNN Actualitate Cultură O legendă a filmului francez a încetat din viață

O legendă a filmului francez a încetat din viață

O legendă a filmului francez a încetat din viață
27 Mar 2018   •   17:20

Stéphane Audran, actriţa franceză preferată de Claude Chabrol şi protagonistă a filmului 'Festin de Babette' (Oscar pentru cel mai bun film străin în 1988), a murit marţi la 85 de ani în urma unei boli, relatează AFP.

"Mama mea a trecut în ultimul timp printr-o grea suferinţă. A fost spitalizată zece zile după care a fost adusă acasă. Ea a murit liniştită în jurul orei 02:00 în noaptea de luni spre marţi ", a declarat AFP fiul său Thomas Chabrol.

Stéphane Audran, revelaţie în 1968 cu filmul 'Les Biches' al lui Claude Chabrol, distins cu un Urs de Argint la Berlinală, a devenit o figură emblematică a cinematografiei franceze în anii 1970.

În acest deceniu ea s-a făcut remarcat printr-un timbru al vocii aparte jucând în filmele 'Le Boucher' şi 'Les Noces rouges' realizate de Claude Chabrol, care a distribuit-o în aproape 20 de filme ale sale.

Rolul său din 'Violette Nozičre', tot în regia lui Claude Chabrol, îi aduce premiul Cesar pentru cea mai bun actriţă în 1979. Ea a jucat şi într-unul din cele mai bune filme ale lui Luis Bunel, 'Le Charme discret de la bourgeoisie' (Farmecul discret al burgheziei) pentru care a fost distinsă cu un premiu BAFTA pentru cea mai bună actriţă în 1973.

În anii 1980, Stéphane Audran joacă în filmul 'Coup de torchon' al lui Bertrand Tavernier şi în câteva filme străine, precum The Big Red One (Mai presus decât gloria) al lui Samuel Fuller.

Însă 'Le Festin de Babette', al regizorului danez Gabriel Axel şi recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun film străin în 1988, îi aduce o recunoaştere internaţională.

"Stéphane era epatantă în rolurile de femei libere şi independente, cum a fost şi ea în viaţă. Am filmat cu ea 'Les Saisons du plaisir' alături de Sylvie Joly. Mulţi regizori au fost îndrăgostiţi de ea, iar Claude Chabrol chiar a luat-o de nevasta. A făcut din Stéphane una din actriţele sale fetiţş", a declarat pentru AFP, realizatorul Jean-Pierre Mocky

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close