Antena 3 CNN Actualitate Cultură Războiul Reginei Maria

Războiul Reginei Maria

Războiul Reginei Maria
20 Ian 2015   •   16:46
„Vai, de ce nu sunt eu rege?”, exclamă Regina Maria într-un moment de sinceritate intimă, înjurnalul ei. Exasperată de tot și de toate, de problemele războiului, de modul în care guvernaBrătianu, de slăbiciunea și ezitările lui Ferdinand în fața sfătuitorilor săi, Regina Maria segândește ce-ar face ea dacă ar fi în prima poziție de putere din țară. Dar nu e; așa că face ce-istă în putință, iar acest jurnal stă mărturie pentru activitatea bogată a Reginei în primul an derăzboi, în cele mai grele luni de conflict, când totul merge prost: intrarea entuziastă în război;dezastrul de la Turtucaia în fața inamicului bulgar, subestimat; apoi imposibilitatea de a opriavansul german și retragerea forțată la Iași, părăsind Bucureștiul. Și, între toate, cea maigrea tragedie care-ar fi putut să o lovească pe Regină: micul prinț Mircea, în vârstă de doartrei ani, se îmbolnăvește de febră tifoidă și,  după o agonie de câteva săptămâni, a sa și amamei lui, moare.

„Soarele strălucește și va fi război!”

Regina Maria și-a început însemnările zilnice în toamna anului 1914, la moartea Regelui Carol.Scrie  câteva  zile  în  jurnal,  dar  renunță;  reia  ulterior  scrisul,  nu  întâmplător,  în  ziua  intrăriiRomâniei în război. Era un moment istoric, iar ea, Regina, avea să joace un rol hotărâtor înevenimentele  ce  vor  urma.  Maria  era  hotărâtă  de  la  început  să  nu  stea  deoparte,  să  nu  semulțumească doar cu un rol secundar; credea în victorie, în șansa României de a-și îndepliniidealul național prin război, precum și în forțele proprii.

Regina Maria  începe,  așadar,  un jurnal,  în  care  scrie  aproape zilnic  pe  parcursul  războiului.Publicate în premieră de Editura Humanitas, însemnările Reginei din anii 1916-1917 ne oferă operspectivă unică asupra evenimentelor din sânul familiei regale. Și este o perspectivă avizată,căci Regina a fost implicată de la început în deciziile importante, fiind printre puținii care au știutdinainte de intrarea României în război: „M-am trezit azi-dimineață știind ce va veni – știu demulte săptămâni – sunt printre puținii care știu –, am purtat secretul groaznic în mine și nu amvorbit de el,  fiindcă nu trebuia să mai știe nimeni.” [însemnare din 14/27 august 1916, ziuaintrării României în război]

Maria a scris despre tot – zvonurile de pe front, moralul populației, munca nu întotdoauna ușoarăpe care și-o asumă; scrie fără jenă și despre Ferdinand, pe care îl laudă și îl critică, despre fiul eiCarol,  despre  Brătianu  și  guvernul  său,  despre  conducerea  militară  și  ineficiența  ei,  desprecaracteristicile politicii autohtone și despre români în general („românilor mei nu le stă în fire săfie ordonați, preciși și practici”). Nimic nu-i scapă Reginei, totul e notat, iar jurnalul devine undocument istoric deosebit.

Regina Maria pe frontul de acasă


Marele Război nu s-a purtat doar pe front, cu arma în mână. Cei rămași acasă au avut propriilelupte de purtat,  împotriva greutăților, a fricii constante și  a durerii  cauzate de război. Acasă,Regina Maria  a  făcut  tot  ce-a putut  și  s-a  luptat  cu armele  pe  care  le  avea la  dispoziție.  Aorganizat un serviciu de ambulanță,  pentru care se străduiește să strângă bani;  s-a ocupat deorganizarea spitalelor, mai întâi la București, apoi la Iași; a mers de multe ori în vizite la spitale,a vorbit cu sute, chiar mii de soldați răniți, pe care îi consolează, le oferă cadouri, un zâmbet și ofărâmă de speranță. Prin cunoștințele sale din străinătate, în Franța, Marea Britanie sau Rusia, a reușit să obțină donații pentru aprovizionarea spitalelor și pentru trimiterea de cadouri soldațilorde pe front. În tot acest timp, a rămas la curent cu deciziile politice și militare, cu care nu eraîntotdeauna de acord, și a încercat să-l motiveze pe Ferdinand să se impună: „Nando se agață dinrăsputeri de Statul lui Major, care l-a prins cu totul în mreje, dar eu, ca și ceilalți, îmi dau seamacă adevărata boală nu se poate vindeca dacă nu tăiem partea bolnavă, iar Nando nu vede care epartea bolnavă, deși, atâta timp cât ea rămâne neatinsă, lucrurile nu se vor schimba în bine. Ceicare au interesul să-și ascundă greșelile mai degrabă ar vedea țara înfrântă decât să îngăduie săvadă și alții ce au făcut – sau, mai degrabă, ce nu au făcut; de aceea îl mint pe Nando și îl pun să-i numească pe prietenii lor netrebnici în funcții pe care ar trebui să le primească oamenii cuadevărat capabili, ca nu cumva prietenii cei netrebnici să le devină dușmani și să-i dea în vileag!Au țesut o pânză atât de deasă, că Nando nu se mai poate desprinde din ea. Vai!” [însemnare din11/24 noiembrie 1916]

Continuarea pe historia.ro

http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/razboiul-reginei-maria

×
Subiecte în articol: Primul Razboi Mondial
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close