Antena 3 CNN Actualitate Cultură Scriitorul Mario Roberto Morales a murit de complicaţii asociate COVID-19

Scriitorul Mario Roberto Morales a murit de complicaţii asociate COVID-19

Doliu în literatura mondială. Reputatul scriitor, academician şi editorialist guatemalez Mario Roberto Morales, laureat al Premiului Naţional de Literatură din Guatemala în 2007, a murit joi la 74 de ani, în urma unor complicaţii asociate COVID-19, a informat familia sa, potrivit Agerpres.

Scriitorul Mario Roberto Morales a murit de complicaţii asociate COVID-19
de Alexandra Dima    |    17 Sep 2021   •   16:34

Mario Roberto Morales a fost internat săptămâna trecută într-un spital privat, dar starea lui s-a agravat și a fost transferat la Spitalul Naţional din Villa Nueva din sudul capitalei guatemaleze, unde însă a pierdut lupta cu COVID-19.

Familia scriitorului a mulţumit într-un comunicat de presă pentru "dovezile de dragoste, sprijin şi solidaritate", subliniind că Roberto Morales a trăit "o viaţă plină de literatură, luptă academică şi dragoste faţă de familie prieteni şi de Universitatea San Carlo", singura publică şi autonomă din această ţară centro-americană.

Mario Roberto Morales a obţinut în 2017 titlul de doctor 'honoris causa' şi a fost declarat profesor emerit al acestei universităţi.

A scris nuvele şi povestiri precum "Jinetes en el cielo", "Obraje", "Rostro de la tierra, corazón del cielo", "Los que se fueron por la libre", "El ángel de la retaguardia", "Seńores bajo los árboles", "El esplendor de la pirámide", sau "Los demonios salvajes". Este de asemenea autor la cărţii de poezie "Epigramas de seducción y rituales para purificarse", şi al mai multor eseuri, printre care se evidenţiază "La ideología y la lírica de la lucha armada".

Reputatul scriitor guatemalez a fost, de asemenea, recompensat cu Premio Centroamericano y del Caribe de Novela, în 1971 şi cu Premio Centroamericano de Novela de la Dirección General de Cultura y Bellas Artes de Guatemala şi Premio Latinoamericano de Novela Educa de Costa Rica, în 1986.

Guatemala a înregistrat de la începutul pandemiei un total de 12.907 de decese de coronavirus şi 521.093 de contagieri, cele mai înalte cifre din regiune, având totodată şi cea mai scăzută rată de vaccinare: 3.963.266 de persoane au primit cel puţin o doză, în timp ce 1.899.512 au fost vaccinate cu schema completă.

×
Subiecte în articol: Mario Roberto Morales
Parteneri
Sute de mii de români vor primi banii înapoi de la facturile la energie
x close