Antena 3 CNN Actualitate Cultură Spectacol macabru sau metodă educativă? Controverse în jurul expoziţiei "The Human Body" de la Muzeul Antipa

Spectacol macabru sau metodă educativă? Controverse în jurul expoziţiei "The Human Body" de la Muzeul Antipa

Spectacol macabru sau metodă educativă? Controverse în jurul expoziţiei "The Human Body" de la Muzeul Antipa
13 Mar 2013   •   15:59

Expoziţia "The Human Body", ce urmează să fie deschisă la Muzeul Antipa pe 22 martie şi care a înregistrat un succes uriaş în ţările unde a fost itinerată, stârneşte controverse şi în România. Organizatorii sunt acuzaţi de lipsă de etică într-o scrisoare trimisă de un grup de asociaţii directorului instituţiei muzeale, informează Mediafax.

Scrisoarea deschisă adresată academicianului Dumitru Murariu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" din Capitală, este semnată de Larisa Iftime, preşedintele Asociaţiei Provita Media. În scrisoare se invocă lipsa de etică a organizatorilor expoziţiei, dar şi intenţia unei "afaceri profitabile", având în vedere preţurile biletelor, cuprinse între 32 de lei şi 60 de lei/ persoană, respectiv 85 de lei şi 135 de lei/ grup.

Autorii scrisorii cer directorului Muzeului Antipa să decidă "blocarea acestui spectacol macabru şi degradant", punând la îndoială corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia publicului de către curatorii expoziţiei.

Expoziţia a provocat proteste şi în străinătate. Astfel, The New York Times, cât şi Daily Mail scriau în 2008, respectiv 2010, că trupurile umane expuse şi conservate prin tehnica plastinaţiei nu ar fi fost nerevendicate, ci că ar fi aparţinut, de fapt, unor prizonieri chinezi executaţi.



Ce spun reprezentanţii Muzeului Antipa

Academicianul Dumitru Murariu a declarat pentru Mediafax că Muzeul Antipa "nu s-a ocupat de procurarea şi conservarea exponatelor şi nici de realizarea expoziţiei", instituţia pe care o conduce fiind "doar gazdă a uneia dintre cele mai mari expoziţii itinerante ale lumii".

Referitor la lipsa de etică de care este acuzat muzeul, directorul acestuia a precizat că nu este vorba despre aşa ceva, expoziţia având un scop pur educativ. "Sunt oameni care vor să ştie şi oameni care nu vor, însă este bine ca fiecare să respecte opţiunea celuilalt", a adăugat academicianul.

Academicianul a respins şi acuzaţiile referitoare la intenţia ca, prin găzduirea acestei expoziţii, Muzeul Antipa să facă o "afacere profitabilă".

Academicianul consideră că proteste de tipul acestuia şi al celui homofob petrecut în luna februarie, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti - când un grup de protestatari a întrerupt proiecţia filmului "Copiii sunt bine-mersi", în cadrul manifestării "Luna istoriei LGBT" (lesbiene, gay, bisexuali şi transgender, n.r.) - sunt fără rost.

"Este o problemă de a şti şi a nu şti, a cunoaşte şi a nu cunoaşte. Unii vor să ştie, să cunoască şi aleg să viziteze expoziţia. Alţii nu sunt de acord. Însă şi unii şi ceilalţi ar trebui să îşi respecte dorinţele", a spus directorul Muzeului Antipa.



Ce înseamnă expoziţia The Human Body

Expoziţia "The Human Body" include peste 200 de exponate - corpuri umane reale, care, prin disecţiile la nivelul organelor şi ţesuturilor oferă o perspectivă unică, tridimensională, fidelă, asupra corpului omenesc.

Expoziţia va fi vernisată pe 22 martie, la Muzeul Antipa din Bucureşti şi va fi deschisă publicului până pe 30 iunie, zilnic, de marţi până duminică inclusiv, între orele 10.00 - 20.00.

Peste 20 de milioane de oameni din întreaga lume au fost fascinaţi deja de aceste exponate, care au fost prezentate în oraşe precum: Londra, Amsterdam, Barcelona, Bratislava, Budapesta, Dublin, Kiev, Lisabona, Madrid, Praga, Torino, Viena, Oostende.

Expoziţia "The Human Body" îşi propune să schimbe modul în care vizitatorii percep corpul uman, oferind românilor, în premieră, o şansă unică de a-şi privi organismul prin ochii unui chirurg şi de a "experimenta" o incursiune vizuală în interiorul său. Nu în ultimul rând, scopul expunerii este şi acela de a-i determina pe vizitatori să-şi respecte şi să-şi îngrijească organismul, acordând atenţie felului în care aleg să trăiască.



Vizitatorii expoziţiei vor putea vedea efectele fumatului (vor avea ocazia să compare un plămân sănătos cu un plămân grav afectat de fumat), ale obezităţii şi ale altor afecţiuni cauzate de neglijarea organismului.

Corpurile umane prezentate în cadrul expoziţiei "The Human Body" au fost donate, în conformitate cu legislaţia chineză, către Dalian Hoffen Bio-technique Laboratory. Potrivit organizatorilor expoziţiei, corpurile sunt nerevendicate, iar moartea a survenit din cauze naturale. Institutul cercetează şi dezvoltă tehnica plastinaţiei pentru conservarea corpurilor umane, furnizând exponate şcolilor de medicină, dar şi vizitatorilor muzeelor, în scop educaţional.

Biletele pentru această expoziţie au fost puse în vânzare şi au preţuri cuprinse între 32 şi 60 de lei/ persoană şi, respectiv, 85 şi 135 de lei/ grup. Totodată, grupurile de peste 10 copii vor avea acces la expoziţie în baza unui tichet în valoare de 30 de lei/ persoană. Copiii cu vârste mai mici de 7 ani beneficiază de acces gratuit.

Adulţii care achiziţionează bilete în avans, până pe 21 martie, beneficiază de o reducere de 20% (ofertă valabilă numai pentru adulţi).

 

×
Subiecte în articol: muzeul Antipa
Parteneri
Surse: PSD l-ar susţine pe Piedone la Primăria Capitalei
x close