Antena 3 CNN Actualitate Cultură Ultimul răsărit al Semilunei. Imperiul Otoman intră în Război

Ultimul răsărit al Semilunei. Imperiul Otoman intră în Război

Ultimul răsărit al Semilunei. Imperiul Otoman intră în Război
10 Feb 2015   •   17:05
Considerat „Bolnavul Europei” de aproape două secole, Imperiul Otoman era în pragul colapsului la începutul Primului Război Mondial. Cele mai recente lovituri – războiul din1877-78, pierderea Bosniei în 1908, pierderea Libiei și arhipelagului Dodecanez în 1911 înfața  Italiei  și,  mai  ales,  Primul  Război  Balcanic,  1912-13,  în  care  pierduse  posesiunile europene – șubreziseră Imperiul, atât din punct de vedere militar, cât și economic, social,diplomatic. Astfel,  intrarea otomanilor în război în 1914 a fost o surpriză pentru mulți,însemnând, totodată, și pasul final spre dispariție.

În 1914, Imperiul cuprindea actuala Turcie, Irak, Siria, Iordania, Liban, Israel și Palestina, Arabia Saudită (stăpânire mai mult de jure decât de facto), Yemen, Qatar. În sudul Peninsulei Arabe,dincolo de o zonă neutră, țărmurile erau posesiuni britanice; în est, Persia[i] se afla sub dublăinfluenţă ruso-britanică, cu o zonă neutră în centru; în vest, pe ţărmul estic al Africii, se aflauEgiptul ocupat de britanici, Sudanul Anglo-Egiptean, Eritrea italiană, Somalia Franceză/Djibouti; în nord, statele balcanice proaspăt „întregite” cu teritoriile obţinute în 1912-1913.

După revolta Junilor Turci din 1908-09, Imperiul era condus de facto de triada Talat  Paşa –ministru de Interne, Enver Paşa – ministru de Război şi  şef al  Marelui Stat Major și  Ahmet Djemal Paşa – ministrul Marinei. Noua conducere a dorit să modernizeze rapid Turcia pe toate planurile,  războaiele  din  1911-1913  împiedicând  însă  aceste  demersuri.  Pe  plan  diplomatic,Imperiul a încercat o apropiere de Antantă, dar otomanii au fost refuzaţi, astfel că s-au reorientatspre Germania, partener de nădejde al Imperiului încă de la Congresul de la Berlin din 1878.După 1882, în paralel cu consilieri militari britanici și francezi, consilierii germani au început săinfluențeze  masiv deciziile  otomanilor,  în  ce privește  achiziţionarea de  armament şi  reforma armatelor  după  model  german,  inclusiv  a  uniformelor  și  doctrinei  militare.  Germanii  erau acceptaţi pentru eficienţa lor, dar și pentru că Berlinul nu reprezenta vreo ameninţare directă devreun fel la adresa Imperiului Otoman.

Imperiul Otoman va lupta pe cinci fronturi în Marele Război: Gallipoli, Sinai-Palestina, Arabia,Irak, Caucaz. Pe lângă aceste fronturi, trupe otomane au fost trimise ca ajutor aliaților în alteteatre de război: Galiția, Polonia, Salonic, România. Alte trupe au efectuat raiduri și misiuni înLibia, sudul Peninsulei Arabia, Yemen, Persia. Agenți otomani au activat în Sahara Franceză,Sudan, Etiopia, Somalia, Oman, Afganistan, Asia Centrală și India, pentru a obține informații și aîncerca provocarea unor insurecții armate împotriva Antantei. În unele cazuri s-a reușit creareaunor situații periculoase în aceste posesiuni europene, cum a fost cazul în Libia, ocupată doar detrei ani de italieni, unde agenții otomani aduși de submarinele germane au inițiat o revoltă atât deviolentă încât trupele italiene au rămas doar în controlul teritoriilor de coastă.Imperiul Otoman nu deținea o industrie serioasă de armament, puținele fabrici construite după1909 neputând face față necesarului de război. Depozitele de muniție, armament și echipament erau aproape goale după războaiele din anii precedenți. Mitralierele erau puține, majoritatea fiindMaxim și Hotchkiss, iar comunicațiile moderne erau practic inexistente. Sultanul putea telefonadirect la Berlin, dar nu putea telefona comandanților săi din teren...  Chiar de la început, EnverPașa a cerut Germaniei 500.000 obuze, 200.000 puști, mine navale, piese de artilerie, camioane,unelte,  bocanci,  uniforme,  pături,  conserve  de  hrană  etc. Infrastructura  Imperiului  era  foarteproastă, cu foarte puține căi ferate, drumuri de pământ, deplasările de trupe devenind astfel foarteanevoioase în condițiile terenului accidentat și a climei extreme în unele zone.

Continuarea pe historia: rohttp://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/ultimul-rasarit-al-semilunei-imperiul-otoman-intra-razboi

×
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close