Antena 3 CNN Actualitate Cultură Unul dintre cele mai mari MISTERE ale lumii. Nici un om de ştiinţă nu a reuşit să-l descifreze

Unul dintre cele mai mari MISTERE ale lumii. Nici un om de ştiinţă nu a reuşit să-l descifreze

Unul dintre cele mai mari MISTERE ale lumii. Nici un om de ştiinţă nu a reuşit să-l descifreze
Sursa foto: Foto: commons.wikimedia.org
21 Mar 2012   •   08:56

O scriere misterioasă într-un alfabet necunoscut şi fără corespondent în istorie. Imagini ale unor plante inexistente pe Pământ, semne zodiacale complexe şi siluete feminine scăldându-se în bazine diforme, pline cu un lichid ciudat. Acestea sunt numai câteva dintre elementele care însoţesc unul dintre cele mai bizare manunscrise descoperite vreodată pe Pământ.

Este vorba despre manuscrisul lui Voynich, intitulat aşa după numele celui care l-a descoperit in 1912, în Villa Mondragone de lângă Roma.

Manuscrisul are forma unei cărţi ilustrate cu 232 pagini. Textul este scris cu litere şi cuvinte neidentificate, fără greşeli, tăieturi sau corecturi. Desenele reprezintă plante, oameni, animale şi teme astronomice, însă sunt executate cu mai puţină strădanie. Cercetătorii nu au reuşit să identifice multe dintre plantele desenate.

VEZI AICI ÎNTREGUL MANUSCRIS SCANAT


În momentul descoperirii sale, între paginile cărţii se afla şi o scrisoare datată „Praga 19 august 1666”, scrisă de un anume Joannes Marcus Marci şi adresată lui Athanasius Kircher, ilustru gânditor și lingvist al vremii, unul dintre primii cercetători care încercase, printre altele, descifrarea hieroglifelor egiptene.



O farsă, un mesaj de la extratereştri sau un document ştiinţific?

În ciuda eforturilor depuse de oamenii de ştiinţă,
manuscrisul nu s-a putut descifra nici până în ziua de azi. Documentul a început să facă vâlvă încă de la descoperirea sau, mai bine spus, redescoperirea sa, în 1912, de către anticarul polonez Wilfried Michael Voynich.

Prima impresie, lăsată de imaginile din text, ar fi aceea că documentul este unul cu scop farmaceutic ,servind cel mai probabil, ca manual în medicina timpurie.

O altă variantă este cea a alchimiei. Pentru mult timp s-a crezut că informaţiile oferite în manuscris duc la transformarea metalelor în aur sau la descoperirea Pietrei Filosofale.

Cum era de aşteptat, nici teoriile pseudoştiinţifice nu au întârziat să apară, mulţi pasionaţii de criptologie fiind convinşi că manuscrisul Voynich esteun manual cu instrucţiuni lăsat omenirii de o civilizaţie extraterestră.

Manuscrisul lui Voynich se află în prezent în biblioteca Universității Yale din Statele Unite. Documentul este asigurat contra sumei de un milion de dolari.




 

 

×
Subiecte în articol: carte extraterestri
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close