Antena 3 CNN Actualitate Cultură Vatican promite să deschidă arhivele de război

Vatican promite să deschidă arhivele de război

Vatican promite să deschidă arhivele de război
Sursa foto: vatican
26 Mai 2010   •   12:33

Vatican promite să deschidă arhivele de război

Cardinalul însărcinat cu unitatea creştină la Vatican a promis că arhivele Vaticanului pentru întreaga perioadă a celui de-al Doilea Război Mondial, când biserica a fost acuzată că nu a făcut destule să ajute poporul evreu, vor fi deschise curând pentru cercetare.
Cardinalul Walter Kasper, şeful Consiliului pentru Unitate Creştină, a avertizat de asemenea că izolarea timp de secole de rădăcinile evreieşti a slăbit biserica atât de mult încât a putut oferi doar o rezistenţă "slabă" contra persecuţiei evreilor.
El declara că Israel fără biserică este în pericol de a deveni "foarte izolat", dar biserica fără Israel este "în pericol de a-şi pierde bazele istorice şi să devină fără istorie şi gnostică."
El adăuga că "iudaismul şi creştinismul au nevoie unul de altul şi sunt dependente."
Vorbind despre unul din cele mai sensibile şi dificile aspecte ale relaţiei evrei-creştini, papalitatea lui Pius XII, descris ca "Papa lui Hitle", cardinalul Kasper a promis că arhivele complete ale celui de-al Doilea Război Mondial vor fi deschise pentru istorici. "Nu avem nimic de ascuns. Nu trebuie să ne temem de adevăr."
Descriind uciderea de către stat a şase milioane de evrei europeni ca "minimul absolut" în istoria anti-semitismului, el a declarat că totuşi Holocaustul nu poate fi atribuit creştinismului ca atare, deoarece a avut şi caracteristici anti-creştine.
El a promis că arhivele lui Pius XII, care a fost papă în perioada 1938-1958, vor fi disponibile online în şase ani. Din 2003, accesul este permis la arhivele până la pontificatul lui Pius XI în 1939.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Vatican al Doilea Razboi Mondial
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close