Antena 3 CNN Actualitate Cultură Gheorghe Zamfir, decorat de președintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Gheorghe Zamfir, decorat de președintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Președintele Klaus Iohannis a decorat, joi, personalități și instituţii din domeniul cultural, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, sărbătorită pe 15 ianuarie, printre care Gheorghe Zamfir, Mircia Dumitrescu și Geo Vasile.

Gheorghe Zamfir, decorat de președintele Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Culturii Naționale
Sursa foto: Klaus Iohannis/Facebook
de Georgiana Adam    |    13 Ian 2022   •   18:46

„De Ziua Culturii Naționale, recunoaștem rolul personalităților culturale românești în modernizarea și democratizarea României, în aderarea la valorile europene. Va rămâne înscrisă cu majuscule în cronici implicarea exemplară a gânditorilor, a artiștilor, a promotorilor și a întemeietorilor de instituții de cultură în afirmarea identității, a statalității și a unității naționale a României. Această zi de sărbătoare este, totodată, și prilejul exprimării gratitudinii societății pentru contribuția artiștilor contemporani la sporirea tezaurului culturii românești.

Înscrisă în dialogul și în schimbul mondial de valori, prin participări prestigioase la festivaluri și concursuri internaționale, creația contemporană ridică constant prestigiul țării noastre. În acest context, fiecare dintre dumneavoastră și-a asumat, prin activitate și operă, misiunea de a îmbogăți cultura românească și de a o promova în fața lumii întregi”, a spus Klaus Iohannis în timpul ceremoniei.

Șeful statului i-a spus lui Gheorghe Zamfir, că a purtat „în cele patru zări vibrația și acordurile spațiului mioritic”. „Pentru mulți, profunzimea folclorului românesc se identifică cu sunetul ancestral al naiului și cu virtuozitatea lui Gheorghe Zamfir! Domnule Mircia Dumitrescu, activitatea dumneavoastră impresionează prin energia debordantă pe care o demonstrați în spațiul academic și în atelier.

Prin largul spectru al expresiilor artistice pe care le abordați, cu inspirație și succes, opera și activitatea dumneavoastră sunt, pentru generațiile care au avut șansa de a le fi mentor, un exemplu de urmat!

Sărbătorită de ziua nașterii poetului național, Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale este și o potrivită ocazie de a aprecia dialogul intercultural și contribuția minorităților naționale la bogăția expresiilor artistice cu care ne prezentăm lumii. Domnule Luan Topciu, domnule Ştefan Balog, domnule Ioan Hădărig, dumneavoastră v-ați distins prin valorificarea patrimoniului cultural al minorităților naționale, prin energia cu care ați potențat dialogul cultural interetnic și l-ați prezentat publicului român și celui de peste hotare ca pe una dintre valorile și caracteristicile culturii noastre! În ultimele două secole, modernitatea României s-a configurat prin asumarea valorilor umaniste, prin încadrarea țării noastre în procesele politice, economice și sociale occidentale. Acest proces istoric s-a sprijinit pe cunoașterea, pe dialogul și pe interferențele dintre cultura spațiului românesc și cea europeană”, a adăugat Iohannis.

 El i s-a adresat și lui Geo Vasile: „Prin activitatea de decenii în slujba dialogului cultural, dovediți importanța, actualitatea și vitalitatea acestei relații. Mă bucur să îi felicit pe cei care, în cei 70 de ani de la înființare, au urcat pe scena Teatrului de Stat din Constanța, slujind peste milenii muza lui Ovidius”.

De asemenea, șeful statului a amintit și de aniversarea a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, „o opțiune politică și expresia voinței națiunii, dar și desăvârșirea unui proces care a caracterizat societatea și cultura românească în ultimul secol și jumătate”. „Nu întâmplător, una dintre cele mai trainice legături cu valorile Uniunii Europene este realizată de domeniul cultural din România! De aceea, este nevoie nu numai să apreciem, dar și să susținem acțiunea sa în promovarea coeziunii sociale, a înțelegerii, a respectului reciproc și a toleranței.

Cu ocazia apropiatei celebrări a Zilei Culturii Naționale, vă doresc să rămâneți în sufletul publicului mulți ani de acum înainte, iar opera dumneavoastră să rămână pentru totdeauna între valoroasele repere ale culturii noastre”, a spus, în încheiere, Klaus Iohannis.

Sursă: Mediafax
×
Parteneri
Horoscopul verii 2023, cu Cristina Demetrescu.Scorpionii sunt pe val
x close