Antena 3 CNN Actualitate Cum a blocat Laura Codruţa Kovesi audierea lui Omar Hayssam

Cum a blocat Laura Codruţa Kovesi audierea lui Omar Hayssam

Cum a blocat Laura Codruţa Kovesi audierea lui Omar Hayssam
30 Iul 2013   •   17:46

Ciprian Nastasiu, fost procuror în cazul ”Hayssam”, a prezentat detalii importante despre acest caz şi despre modul în care Laura Codruţa Kovesi a blocat audierea lui Hayssam în cartea ”Prădarea României”.

Fragmente edificatoare din carte:

În timpul convorbirilor telefonice pe care le-am avut cu Omar, după fuga acestuia, a acceptat să ne întâlnim chiar şi la Ambasada Română de la Damasc, pentru a-şi exercita dreptul la apărare şi pentru a clarifica circumstanţele în care a părăsit România, în mod ilegal. (...)

Am cerut Procurorului General al României, Laura Kovesi, aprobare ca echipa DIICOT să urmeze itinerariul Aman-Damasc-Bagdad-Aman-Bucureşti în perioada 7-14 noiembrie 2006.  (...)

Ea nu a pus niciodată la îndoială această direcţie a investigaţiilor. Îmi amintesc de fapt comentariile ei, în sensul că am dat dovadă de creativitate. (...)

În ziua în care trebuia să plecăm, am fost chemat la Cotroceni, împreună cu Procurorul General Kovesi, pentru a da lămuriri suplimentare despre ceea ce urma să facem la Bagdad şi mai ales la Damasc.

La Cotroceni am sesizat imediat că aceasta era o chestiune serioasă: pe lângă preşedinte şi Florin Coldea de la SRI, erau prezenţi şi directorul SRI, George Maior, şi noul director SIE (anterior consilier prezidenţial pe probleme de politică internă), Claudiu Săftoiu.

Preşedintele Băsescu s-a îndreptat direct către mine, însoţit de Coldea, şi a întrebat pe un ton iritat: "Ce veţi face la Damasc?"

I-am relatat preşedintelui despre contactele pe care le stabilisem cu oficialii sirieni şi despre acordul acestora de a facilita interogarea lui Omar Hayssam. I-am explicat că acest demers făcea parte din activitatea normală, criminală, procedurală - procedura prin care intenţionam să-i aduc la cunoştinţă lui Omar noua acuzaţie împotriva sa, ieşirea ilegală din ţară şi, bineînţeles, intenţionam să îl interoghez asupra circumstanţelor în care părăsise România.(...)

Preşedintele s-a uitat în jos. Nu a făcut niciun fel de comentariu. Apoi, dintr-o dată ne-a urat succes.

Înapoi la DIICOT, Miron şi cu mine făceam pregătirile pentru plecarea spre aeroport. Am fost chemat de urgenţă în biroul Procurorului General.

(...) Ne-a spus că aveam voie să mergem doar la Bagdad, pentru a vorbi cu Munaf Mohamed.

(...)Anulând componenta siriană a călătoriei noastre, Procurorul General Kovesi nu făcea decât să îndeplinească ordine "de sus" - ceea ce nu era ceva neobişnuit. (...)

Astfel a fost împiedicată posibilitatea interogării lui Omar Hayssam şi elucidarea circumstanţelor ieşirii sale ilegale din ţară. Ca şi posibilitatea continuării anchetei privind traficul de arme.”

Sursa: Prădarea României


 

 

 

×
Subiecte în articol: Laura Codruta Kovesi
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close