Cum și-a bătut joc statul român de monumentele din România? De ce nu le-a putut duce mai departe?

de L.D.    |    04 Noi 2012   •   20:32
Cum și-a bătut joc statul român de monumentele din România? De ce nu le-a putut duce mai departe?

"100 de locuri de salvat din Romania" este o campanie lansata de echipa emisiunii Secvential-Antena3. Puteti fi parte a acestei initiative facand propuneri si votand locurile pe care credeti ca impreuna le putem recupera din uitare, gunoaie, ruine, nepasare.

Pot fi monumente sau situri arheologice si naturale, abandonate sau distruse, pot fi spitale, scoli sau obiective industriale care merita recuperate si repuse in functiune sau orice alt loc cu incarcatura istorica sau emotionala pe care il considerati demn de a avea un viitor.

Adrian Ursu a prezentat deja cateva propuneri si povestile unor astfel de colturi de Romanie. Primul dintre acestea este demolarea Mănăstirii Văcărești. Acesta era unul dintre edificiile care ar fi putut sta foarte bine în rând cu cele ale civilizației europene.


De asemenea, realizatorul emisiunii a prezentat câteva imagini din inima Bucureștiului, între bulevardele centrale, unde se află casa în care a locuit Spiru Haret. Imaginile sunt din zilele de azi, cu o locuință monumentală și o arhitectură specială, care a fost lăsata ca muzeu de soția lui Spiru Haret, amenajată ca muzeu, dar din păcate a ajuns în mâna cooperației. Acum este în mâinile unei societăți care dorește să ridice un ansamblu de 7 etaje în locul acesteia.


Adrian Ursu a prezentat și un material despre castelul Bei, din Treznea, judeţul Sălaj. Cea mai vizibilă degradare a unui monument istoric o găsim aici. În mai puţin de 8 luni zidurile castelului au căzut unul câte unul, sub asediul vremii, al nepăsării şi incompetenţei.


Realizatorul a declarat în emisiune că măcar cineva trebuia să înțeleagă valoarea unui patrimoniu, așa cum este o stațiune balneară. Acesta a prezentat ceea ce a ajuns să fie stațiunea Borsec, stațiune unde s-ar fi putut face bani buni. De ce Statul Român nu a putut să o ducă mai departe?


La finalul campaniei, impreuna, putem determina autoritatile sa finanteze renovarea sau recuperarea respectivelor situri, sa mobilizeze voluntari sau sa gaseasca solutii de parteneriat pentru a le reda viata. Va asteptam si pe pagina de Facebook a campaniei.

x close