Antena 3 Actualitate Cum verifici dacă angajatorul îţi plăteşte contribuţia, ca să nu rămâi fără pensie

Cum verifici dacă angajatorul îţi plăteşte contribuţia, ca să nu rămâi fără pensie

29 Noi 2017   •   11:04
Cum verifici dacă angajatorul îţi plăteşte contribuţia, ca să nu rămâi fără pensie
Sursa foto: foto: Agerpres

Românii pot verifica dacă patronii le achită contribuţiile pentru a nu rămâne fără pensie.

Directorul Casei Judeţene de Pensii Galaţi (CJP), Ana Denis Aramă, spune că angajatorul trebuie să completeze declaraţia D112, scrie viata-libera.ro.

"De regulă, cel care are de suferit în cazul în care angajatorii nu achită aceste contribuţii este bugetul asigurărilor sociale. Angajatul va primi pensia întreagă, el nefiind afectat de neplata contribuţiilor. Astfel, dacă un angajator nu plăteşte contribuţiile de asigurări sociale unei persoane cu care are încheiat contract de muncă, persoana în cauză are stagiu de cotizare, cu condiţia ca angajatorul să-l declare lunar în declaraţia D112. Doar angajaţii care nu se  regăsesc în evidenţa D112 sunt în pericol să nu aibă  stagiul de cotizare complet”, a declarat aceasta.

"Pentru a verifica dacă angajatorul i-a plătit contribuţia, angajatul se poate prezenta la ghişeele noastre cu cartea de identitate. Mai uşor ar fi să-şi deschidă un cont on-line, prin care se pot vizualiza: stagiile de cotizare începând cu 1.04.2001, de când se completează D112, vizualizarea datelor din carnetele de munca (până la 1.04.2001), vizualizarea informaţiilor  referitoare la viramentele pentru PILONUL II de pensii private, vizualizarea informaţiilor din declaraţiile D112 depuse de angajatori", a declarat Ana Denis Aramă.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close