Profesorul Dan Voiculescu lansează o dezbatere publică despre nevoia de putere.
"De ce ne schimbă pe noi, oamenii, puterea sau chiar iluzia puterii?" este întrebarea la care sunt invitaţi să răspundă psihologi, sociologi, oameni de ştiinţă şi chiar ambasadorii ţărilor străine.
Profesorul Dan Voiculescu scrie pe blogul personal despre dorinţa oamenilor de a avea putere şi modul în care o folosesc atunci când ajung să o deţină.
RELAŢIILE DE PUTERE ÎN ROMÂNIA
În primul rând, trebuie definită puterea: ce înseamna să ai putere? Am pornit de la realitatea că cei care au putere au un anumit tip de comportament. Şi am luat câteva exemple: un elev, dacă învaţă bine, dar jigneşte profesorul de matematică, primeşte o notă mai mică decât merită pentru că "aşa vrea profesorul". Oare de ce vrea să-l pedepsească cu o nota mai mică la matematică, cand ar putea, dacă ar vrea, să-i scadă nota la purtare la şcoală, să-i anuleze bursa pe o lună la facultate etc.? Răspunsul este în faptul că elevul depinde de profesor. Am analizat relaţia judecator - inculpat şi, la fel, am descoperit că judecătorul poate să-l trimită pe inculpat la închisoare 2-3 ani în plus pentru că a avut o atitudine sfidătoare şi nu pentru că probele din dosar impuneau această soluţie.
SURSA: Blogul lui Dan Voiculescu
Situaţiile descrise de profesorul Dan Voiculescu pot fi aplicate şi în cazul relaţiilor procuror - suspect, funcţionar ANAF - contribuabul sau chiar medic - pacient. În ultimul caz, însă, există o diferenţă: un bolnav adus în urgenţă pentru operaţie nu contează cum se comportă. Va fi operat!
PUTEREA LUI "DEPINZI DE MINE"
În toate cazurile apare: "aşa vreau eu!" şi "depinzi de mine în rezolvarea problemei tale!". Dacă într-o lume ideatică în care am putea rezolva acest urât "depinzi de mine", ce ne facem cu "aşa vreau eu"? (...) Cu mai mult timp în urmă am organizat o dezbatere intitulată "Anatomia Invidiei". Acum propun o alta: "Sindromul puterii", cu întrebarea centrală: "De ce ne schimbă pe noi, oamenii, puterea ori, chiar şi, iluzia puterii?"
SURSA: Blogul lui Dan Voiculescu
Profesorul Dan Voiculescu invită la dezbaterea publică psihologi, oameni de ştiinţă, cetăţeni simpli, tineri, bătrâni, femei şi bărbaţi. Ba mai mult, este nevoie şi de părarea ambasadorilor, pentur a afla dacă şi în ţările pe care le reprezintă, în socităţile din care provin, raportarea la putere este la fel ca în România.