Antena 3 CNN Actualitate Dan Voiculescu: Oameni vs. roboți

Dan Voiculescu: Oameni vs. roboți

Dan Voiculescu: Oameni vs. roboți
14 Mai 2019   •   15:47

"Traim în viitorul științifico-fantastic al copilăriei noastre. În ultimii 50 de ani, inteligența artificială a ars etapele, ajungând să concureze cu succes împotriva celei umane", scrie profesorul Dan Voiculescu, pe blog. 

"Citeam recent că Amazon înlocuiește 1300 de angajați cu roboți. Exemplul nu este singular. Tendința spre automatizare se generalizează. De la activitățile tehnice repetitive până la ghișeele electronice și divertismentul virtual, roboții câștigă teren, repede și sigur.

Din perspectiva clasică, a “eficienței mijloacelor de producție” (asumată, cu particularitățile implicite, și de comunism și de capitalism) omul este surclasat de robot care nu doarme, nu are nici copii, nici revelații spirituale, nu pleacă în concediu, nu cere asigurare de sănătate și bonuri de masă!

Însă din perspectiva Umanistă, omul cu atributele sale esențiale – Demnitate, Onoare, Curaj – este și trebuie să rămână valoarea socială supremă. Nu doar din punct de vedere etic, ci și dintr-o înțelegere pragmatică a evoluției.

La o analiză istorică atentă, observăm că, în ciuda introducerii pe scară largă a mașinilor (încă din urmă cu două secole, în manufacturi) omul a fost întotdeauna principala sursă a progresului. Creativitatea și emoția umană au făcut constant diferența și, chiar dacă, în prezent, inteligența artificială ne întrece la șah, la go și la un număr nesfârșit de alte activități, potențialul uman este, în continuare, insuficient explorat. Capacitățile reale ale creierului, complexitatea emoțională și conștiința de sine a ființei rămân mistere pe care încă nu le-am deslușit integral. Iar dacă astăzi, în depozitele Amazon sau în orice alt loc similar din România, un robot împachetează produse mai repede decât un angajat cu familie și rate la bancă, trebuie să ne gândim serios ce îi oferim omului care tocmai și-a pierdut jobul și utilitatea socială imediată. Să-l încurajăm să evolueze. Pentru că, prin evoluția lui, evoluăm toți.

În opinia mea, rezolvarea relației cu inteligența artificială, păstrând OMUL ca valoare absolută, reprezintă cea mai mare provocare socială, morală, culturală și economică a următorilor 20 de ani.

Voi reveni la această temă pe care o consider incomparabil mai importantă decât goana absurdă după funcții, capital și vendete, în care se irosește atâta energie", mai scrie Dan Voiculescu.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close