Antena 3 CNN Actualitate Povestea Danielei, tânăra mamă bolnavă de leucemie, pentru care nu se găsește un salon: "O fetiță de un an mă așteaptă acasă!"

Povestea Danielei, tânăra mamă bolnavă de leucemie, pentru care nu se găsește un salon: "O fetiță de un an mă așteaptă acasă!"

Daniela, o tânără mamă bolnavă de leucemie, așteaptă de 5 luni să beneficieze de tratamentul care să-i salveze viața.

Povestea Danielei, tânăra mamă bolnavă de leucemie, pentru care nu se găsește un salon: "O fetiță de un an mă așteaptă acasă!"
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    20 Sep 2022   •   20:33

Viața Danielei s-a schimbat dramatic la începutul acestui an, când după o durere în gât a mers la medic. Diagnosticul medicilor a fost crunt: leucemie acută. A urmat totuși şi o veste bună: poate să fie vindecată printr-un transplant medular. I-au găsit şi un donator, dar nu există și spațiul în care să se facă operația.

Așa că tânăra mămică așteaptă de 5 luni eliberarea unui salon special steril pentru a avea șansa la viață iar fetița ei să crească alături de ea. Medicii se plâng de infrastructura precară și spun că pacienții riscă să moară așteptând eliberarea unui astfel de salon.

La institutul clinic Fundeni sunt numai 12 camere sterile făcute din donații. Sunt camerele în care trebuie să stea pacienții după transplantul medular, iar timpul mediu de internare este de 30 de zile. Din acest motiv ele se eliberează foarte greu, iar pacienții care au nevoie de o astfel de intervenție așteaptă chiar și 5 luni.

"Aștept de 5 luni să fac transplantul. Am o fetiță de un an și jumatate, mă așteaptă acasă. E foarte greu să știi că trebuie să aștepți, toată familia întreabă când o să fie, nu se știe. Trebuie să aștept probabil până în noiembrie", a declarat ea pentru Digi24.

"Am devenit subdimensionați față de nevoie, și atunci timpul de așteptare, chiar pentru pacienții care au donator este prea mare. Avem pacienţi care, din nefericire, pierd lupta pe listă, chiar cu donatorul găsit, ceea ce este o frustrare pentru noi toți, pentru că nu am găsit acel spaţiu, acel loc unde să intre, o cameră sterilă, procedura de transplant se face numai în camere sterile", a declarat Daniel Coriu, președintele Societății de Hematologie, pentru sursa citată.

Strigăt de ajutor al bolnavilor cu leucemie şi cu alte boli grave. Cum arată aşteptarea în ochii unei mame care vrea să-şi salveze copilul

Strigăt de ajutor din partea pacienţilor care se luptă cu leucemia sau cu alte afecţiuni hematologice grave. Vieţile acestor bolnavi depind în momentul de faţă de o listă de aşteptare.

Numai la Instiututul Clinic Fundeni sunt 60 de pacienţi care au nevoie de celule stem pentru a trăi.

Printre ei sunt şi copii care aşteaptă o salvare din partea donatorilor voluntari. La noi în ţară în Registrul Naţional sunt înscrişi ca donatori puţin peste 86.000 de români, însă ar fi nevoie de peste 300 de mii de oameni.

Această mama se roagă pentru viaţa copilului ei de 14 ani. Băiatul are leucemie acută şi este internat la Institutul Clinic Fundeni de mai bine de 2 luni. Recent a aflat că are nevoie de celule stem hematopietice pentru a trăi. 

Cum arată aşteptarea în ochii unei mame care vrea să-şi salveze copilul

"Ni s-a spus că are nevoie de celule stem ca să îmi pot salva copilul, să nu mai recidiveze. Ne-a pus pe o listă de așteptare, durează foarte mult şi poate timpul ăsta, poate sa fie prea mult pentru un copil, poate are nevoie urgent de aceste donaţii de celule stem", a spus Ailenei Ecaterina, mama băieţelului de 14 ani, în exclusivitate pentru Antena 3.

România nu are din păcate suficienţi donatori de celule stem astfel încât cei care au nevoie urgent de un astfel de transplant să nu mai aştepte luni sau poate chiar ani. 

"Pentru mulţi copii si adulți , transplantul de celule stem este singura şansă la viaţă. Din păcate peste 100 de pacienți au deceda, așteptând un donator compatibil. E foarte greu pentru un copil sa accepte, să înteleagă", a relatat Cristina Ştefan, reporter Antena 3.

În Registrul Naţional sunt înscrişi ca donatori puţin peste 86.000 de români, însă ar fi  nevoie de peste 300 de mii de oameni. Numai la Institutul Clinic Fundeni sunt 60 de pacienţi cu leucemie acută pe lista de aşteptare. 

"În primul rând se așteaptă găsirea donatorului care durează cam trei luni. După ce s-a găsit donatorul dureaza logistica prin care celulele stem ajung la mine în spital si apoi dureată încă o asteptare până când pacientul în unitatea de transplant", Daniel Coriu, preşedinte Societatea Română de Hematologie.

Cătălin se află printre cei care au salvat o viaţă

A devenit donator în anul 2019. 

"Practic stai în pat şi ţi se recoltează sânge. În mintea mea a fost că pot să salvez viaţa acelui om", spune bărbatul.

Gabriela Muşat a fost salvată cu cu ajutorul unui donator de celule stem hematopiectice. Are 56 de ani şi este recunoscătoare că este în viaţă. 

"Cel mai greu se suportă tratamentele cu citostatice pe care trebuie să le faci. Pe lista de așteptare am stat aproape 5-6 luni. S-au găsit celule stem pentru mine în Germania", spune femeia.

În toată lumea sunt peste 40 de milioane de donatori, cei mai mulţi în Germania- peste 9 milioane. 

Orice persoană care este sănătoasă şi are 18 ani se poate înscrie în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem până la 45 de ani, si rămâne în registru până la 60 de ani, perioadă în care poate dona dacă va fi identificata ca fiind compatibilă.

×
Subiecte în articol: pacienta leucemie salon
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close