Antena 3 CNN Actualitate De Paşte, sătenii dintr-o localitate din Mehedinți petrec cu lăutarii în cimitir

De Paşte, sătenii dintr-o localitate din Mehedinți petrec cu lăutarii în cimitir

De Paşte, sătenii dintr-o localitate din Mehedinți petrec cu lăutarii în cimitir
Sursa foto: Foto: Antena 3
16 Apr 2012   •   19:21

Într-o comună din Mehedinţi, de Paşte, localnicii plătesc lăutarii să cânte în cimitir, la fiecare mormânt în parte! Potrivit tradiţiei, oamenii mai ciocnesc ouă roşii în cimitir, în amintirea celor adormiţi.

Lăutarii din Iloviţa, judeţul Mehedinţi au fost tocmiţi de localnici să cânte la fiecare mormânt doine, hore sau sârbe, în funcţie de genul preferat de cel trecut în nefiinţă.

"Cred că pe lumea cealaltă există o altă viaţa iar cei morţi se vor bucura, vor juca de ce facem noi pentru ei în momentul acesta" este de părere viceprimarul comunei, Petre Ţinică.

Înaintea cântării, preotul din sat trece pe la fiecare mormânt în parte, pentru sfinţire.

Dedicaţiile din cimitir nu sunt făcute gratis. Lăutarii primesc bani, ouă, cozonac şi alte preparate specifice sărbătorii pascale.

Cimitirele din satele bănăţene au fost şi ele pline de oameni. Gospodinele au umplut coşurile cu bunătăţi şi au mers cu ele la cimitir. Mâncarea şi băutura au fost sfinţite de preot iar apoi, împărţite nevoiaşilor.
 
Oamenii spun că păstrează această tradiţie de zeci de ani şi că sărbătoarea Paştelui este o ocazie bună pentru a-şi aminti de cei dragi pe care i-au pierdut.
 



×
Subiecte în articol: mehedinti Paste
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close