Antena 3 CNN Actualitate Declarație ȘOCANTĂ a lui Laszlo Tokes. Ce vrea liderul maghiar de la România

Declarație ȘOCANTĂ a lui Laszlo Tokes. Ce vrea liderul maghiar de la România

Declarație ȘOCANTĂ a lui Laszlo Tokes. Ce vrea liderul maghiar de la România
Sursa foto: Foto: Mediafax
18 Oct 2012   •   17:59

Liderul Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Laszlo Tokes, a pledat miercuri în cadrul Congresului PPE pentru "o descentralizare" a României, care să aibă drept rezultat final "un sistem de federalism" şi şi-a exprimat dorinţa ca banii aferenţi Premiului Nobel pentru Pace, acordat recent Uniunii Europene, să fie folosiţi pentru problemele minorităţilor, scrie Agerpres.

"Avem nevoie de o Europă care a fost distinsă cu Premiul Nobel. Cred că PPE are o contribuţie importantă în această distincţie. Daţi-mi voie să adaug că şi minorităţile au contribuţia lor esenţială în proiectul de pace a ceea ce înseamnă Europa unită, de aceea aş propune ca suma respectivă aferentă Premiului Nobel să fie utilizată în scopuri minoritare", a sugerat Tokes.

În plus, el a spus că-şi doreşte includerea problematicii minorităţilor în politica de coeziune.

"Consider că toată problematica minoritară, a regiunilor dezavantajate, locuite de minoritari ar trebui să fie cuprinsă în politica de coeziune a Europei unite şi prin aceasta să se încerce depăşirea crizei generale a Europei unite. Între cauzele crizei se numără şi moştenirea comunistă, care ne frământă şi astăzi. Noi considerăm că problema regimurilor este o problemă genuină europeană şi, totodată, una specifică Românească. România supercentralizată nu va reuşi să iasă din criză, dacă nu se va face descentralizarea şi regionalizarea ţării", a opinat Tokes.

"Partidul Popular Maghiar din Transilvania propune un astfel de program de descentralizare, de regionalizare, care va conduce la un sistem de federalism în România", a adăugat el.

În contextul, Tokes a spus că formaţiunea sa va candida la legislativele din 9 decembrie şi îşi propune să atingă pragul necesar accederii în parlament.

×
Subiecte în articol: Premiul Nobel pentru pace
Parteneri
Sursa infectării în cazul marelui actor Florin Piersic
x close