Antena 3 CNN Actualitate Decretul privind nominalizarea lui Vlad Filat în funcţia de premier al Republicii Moldova, declarat neconstituţional

Decretul privind nominalizarea lui Vlad Filat în funcţia de premier al Republicii Moldova, declarat neconstituţional

Decretul privind nominalizarea lui Vlad Filat în funcţia de premier al Republicii Moldova, declarat neconstituţional
Sursa foto: Foto: Intact Images
23 Apr 2013   •   11:22

Curtea Constituţională din R.Moldova a hotărât că decretul preşedintelui privind nominalizarea lui Vlad Filat în funcţia de premier este neconstituţional. Decizia a fost luată întrucât Guvernul a fost demis prin moţiune de cenzură, pentru suspiciune de corupţie şi este în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul, relatează Mediafax.

Preşedintele Nicolae Timofti trebuia să numească un membru al Guvernului în calitate de prim-ministru interimar, până la formarea noului Cabinet, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, pronunţată luni seara, după aproape zece ore de deliberări asupra unei sesizări a Partidului Liberal (PL).

În urma şedinţei, deputatul liberal Valeriu Munteanu, unul dintre autorii sesizării, a spus că decizia Curţii Constituţionale are la bază articolul care se referă la supremaţia statului de drept. "Nicolae Timofti a avut obligaţia, pe care a neglijat-o, de a desemna un prim-ministru interimar", a spus deputatul liberal.

Curtea Constituţională a interpretat mai multe articole din Constituţia Republicii Moldova, printre care şi articolul 101, care menţionează că, "în cazul imposibilităţii prim-ministrului de a-şi exercita atribuţiile sau în cazul decesului acestuia, preşedintele Republicii Moldova va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, până la formarea noului Guvern".

Sesizarea a fost depusă de reprezentanţii Partifului Liberal, după ce Nicolae Timofti l-a desemnat pe Vlad Filat la funcţia de premier, deşi anterior Parlamentul i-a acordat vot de neîncredere.

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close