Decretul privind nominalizarea lui Vlad Filat în funcţia de premier al Republicii Moldova, declarat neconstituţional

de D.D.    |    23 Apr 2013   •   11:22
Decretul privind nominalizarea lui Vlad Filat în funcţia de premier al Republicii Moldova, declarat neconstituţional Foto: Intact Images

Curtea Constituţională din R.Moldova a hotărât că decretul preşedintelui privind nominalizarea lui Vlad Filat în funcţia de premier este neconstituţional. Decizia a fost luată întrucât Guvernul a fost demis prin moţiune de cenzură, pentru suspiciune de corupţie şi este în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul, relatează Mediafax.

Preşedintele Nicolae Timofti trebuia să numească un membru al Guvernului în calitate de prim-ministru interimar, până la formarea noului Cabinet, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, pronunţată luni seara, după aproape zece ore de deliberări asupra unei sesizări a Partidului Liberal (PL).

În urma şedinţei, deputatul liberal Valeriu Munteanu, unul dintre autorii sesizării, a spus că decizia Curţii Constituţionale are la bază articolul care se referă la supremaţia statului de drept. "Nicolae Timofti a avut obligaţia, pe care a neglijat-o, de a desemna un prim-ministru interimar", a spus deputatul liberal.

Curtea Constituţională a interpretat mai multe articole din Constituţia Republicii Moldova, printre care şi articolul 101, care menţionează că, "în cazul imposibilităţii prim-ministrului de a-şi exercita atribuţiile sau în cazul decesului acestuia, preşedintele Republicii Moldova va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, până la formarea noului Guvern".

Sesizarea a fost depusă de reprezentanţii Partifului Liberal, după ce Nicolae Timofti l-a desemnat pe Vlad Filat la funcţia de premier, deşi anterior Parlamentul i-a acordat vot de neîncredere.

x close