Antena 3 CNN Actualitate Demisie din USR-PLUS, după ce o anchetă jurnalistică ar fi scos la iveală afaceri dubioase

Demisie din USR-PLUS, după ce o anchetă jurnalistică ar fi scos la iveală afaceri dubioase

Un consilier local USR-PLUS din Iași și-a dat demisia din partid și își pierde postul de consilier, după ce presa locală a scris că firma la care este acţionar unic ar fi încheiat mai multe contracte cu primăria localităţii Mirceşti, condusă de un edil din același partid.

Demisie din USR-PLUS, după ce o anchetă jurnalistică ar fi scos la iveală afaceri dubioase
Sursa foto: Facebook
de Gabriel Dano    |    14 Sep 2021   •   18:52

Iulian Huşanu susține însă că nu a avut niciun contract care să îi permită "îmbogățirea peste noapte", să își schimbe mașina sau să câștige influență, iar "în decursul existenței sale" firma sa "a dat dovadă de flexibilitate și seriozitate în relația cu clienții atât societăți cu capital de stat, instituții publice sau diverse societăți comerciale", scrie HotNews.

Potrivit jurnaliștilor ieșeni, firma la care Iulian Huşanu este asociat unic, a încheiat cu Primăria Mirceşti şase achiziţii directe, în valoare totală de aproape 110.000 lei, iar acestea au avut legătură, în principal, cu centrul de vaccinare amenajat în localitate. Primăria Mirceşti este condusă de un edil USR-PLUS. Suma încasată de societate plasează firma consilierului USR-PLUS pe locul doi între furnizorii din acest an ai Primăriei Mirceşti, la achiziţii directe, fiind întrecută doar de o companie care a livrat şi a montat o staţie de pompare ape uzate, conform publicației locale.

"Eu, personal, nu-mi amintesc, poate angajaţii mei. Ideea e că, pe unele achiziţii directe, nu vorbesc numai despre Mirceşti, se fac nişte concursuri de ofertă şi, în urma cărora, se publică (în catalogul electronic al firmei din SICAP, n.r.), conform înţelegerii, iar achizitorul accesează. Din acest motiv apare, la unele achiziţii, un timp mai scurt”, a spus Iulian Huşanu, întrebat de Ziarul de Iaşi dacă a făcut vreo înţelegere cu Primăria Mirceşti anterior achiziţiei.

Totodată, firma useristului a vândut către Primăria Mirceşti top de hârtie - 308 de bucăţi la un preţ de 16,20 lei/bucata, respectiv aproape 5.000 lei. Achiziţia a fost finalizată de Primărie pe final de program de lucru (ora 16:15), în Joia Mare din Săptămâna Patimilor, şi la circa 30 minute de la iniţierea procedurii. Au urmat apoi alte patru proceduri, în perioada mai - august, iar, în principal, firma consilierului USR a vândut materiale sanitare, produse de curăţenie şi echipamente de protecţie pentru centrul de vaccinare. Cea mai recentă achiziţie la Primăria Mirceşti a vizat dotarea centrului cu apă şi pahare de unică folosinţă pentru dozatoare şi mănuşi. În total, aproape 18.500 lei. La fel, achiziţia a fost făcută rapid, în doar 10 minute: a fost publicată pe 31 august la ora 09.56 şi a fost finalizată la ora 10.06.

Toate vânzările către Mirceşti din acest an se ridică la aproape 110.000 lei. Compania consilierului USR PLUS ar avut în ultima perioadă contracte şi cu alte instituţii ieşene, potrivit sursei citate.

Iulian Huşanu a reacționat, marţi, pe Facebook, unde a anunțat că demisionează din USR-PLUS, ceea ce înseamnă și pierderea mandatului de consilier local.

"Având în vedere că în prezent unii colegi din USR PLUS consideră că realizarea unui PUZ sau afacerile cu instituţiile publice, chiar şi cu cele care nu au legătură cu USR-PLUS, nu pot fi realizate de către un membru de partid, vă rog să luaţi în considerare următoarea declaraţie: Subsemnatul, Iulian Huşanu, vă rog să luaţi act de demisia mea din calitatea de membru USR-PLUS. Sunt pe deplin conştient că această demisie îmi anulează şi dreptul de a mai fi consilier local”, a arătat Iulian Huşanu.

Acesta spune că societatea sa a derulat mereu afaceri legale cu statul

"Nu am avut niciun contract care să-mi permită îmbogățirea peste noapte, să-mi schimb mașina sau să câștig influență. În decursul existenței sale, firma mea a dat dovadă de flexibilitate și seriozitate în relația cu clienții atât societăți cu capital de stat, instituții publice sau diverse societăți comerciale.

După ce am ajuns şi consilier local am preferat sa nu procedez aşa cum fac vechii politicieni, adică sa îmi mut afacerile pe soţie, copii sau rude. Am continuat să fac ce făceam si înainte, dar cu mai puţin timp alocat.

Mai mult, cifra de afaceri a societății nu a avut fluctuații notabile nici după intrarea mea în USR și nici după intrarea mea în Consiliul Local Iași. Concret, media anuală a cifrei de afaceri a URVAS COM SRL între 2007 și 2017 a fost de aproximativ 0.9 milioane de euro, în timp ce media anuală a cifrei de afaceri între 2018 și 2020 a fost de aprox 0,85 milioane euro. Nu există o corelație între dinamica afacerilor URVAS COM SRL și rolul asumat de politicianul Iulian Huşanu", susține el.

×
Subiecte în articol: USR-PLUS
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close