Antena 3 CNN Actualitate Deputații au votat în favoarea unei noi limbi materne recunoscută în România. Adriana Săftoiu: Va schimba foarte multe

Deputații au votat în favoarea unei noi limbi materne recunoscută în România. Adriana Săftoiu: Va schimba foarte multe

Deputaţii au decis, marți, că limbajul semnelor este limbă maternă în România pentru persoanele cu deficienţe de auz. Proiectul depus de deputatul Adriana Săftoiu a fost adoptat cu 241 de voturi pentru. Proiectul va merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, potrivit Mediafax.

Deputații au votat în favoarea unei noi limbi materne recunoscută în România. Adriana Săftoiu: Va schimba foarte multe
25 Feb 2020   •   16:28

Proiectul legislativ a fost iniţiat de deputatul PNL Adriana Săftoiu.

„Este proiectul meu de suflet. Va schimba foarte mult acest proiect. Este de suflet pentru că atunci când am început această legislatură şi am cunosut minoritatea surzilor mi-am dat seama că ei sunt o minoritate lingvistică”, a afirmat Săftoiu.

Deputatul PNL spune că prin proiectul său copii cu deficienţe de auz vor avea acces mai ușor la educaţie şi vor putea promova examene finale.

„Examenele pe care le dau copiii care termină liceele de surzi nu sunt adaptate deloc nevoilor lor. În momentul în care am recunoscut limba semnelor ca limbă maternă aceşti copii îşi vor susţine examenul în limba semnelor şi vor susţine un examen în limba română la alt grad de dificultate”, conform sursei menționate.

„Instituţiile statului au la dispoziţie doi ani de zile pentru a lua toate măsurile aşa încât această lege să devină operaţională”, a subliniat deputatul.

Proiectul de lege a fost susţinut şi de parlamentari PMP, USR dar şi de Traian Băsescu în perioada în care era senator neafiliat.

Proiectul va merge la preşedintele Iohannis pentru a fi promulgat.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close