Antena 3 CNN Actualitate Deşi oferă ?marfă? proastă şi atrage sancţiuni de la UE, Siveco rămâne un client preferat de stat

Deşi oferă ?marfă? proastă şi atrage sancţiuni de la UE, Siveco rămâne un client preferat de stat

Deşi oferă ?marfă? proastă şi atrage sancţiuni de la UE, Siveco rămâne un client preferat de stat
26 Mai 2009   •   21:20

Siveco a refuzat să dea vreo explicaţie despre acuzaţiile potrivit cărora din cauza softului pe care l-a implementat la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) România riscă o penalizare de la UE de 8,4 milioane euro, dar care poate urca până la 60 de milioane de euro. Oficialii din agricultură spun că din cauza softului, pentru care s-au plătit peste 4,7 milioane de euro, subvenţiile nu au ajuns la timp la fermieri. Siveco a câştigat contracte de sute de milioane de euro cu statul, cele mai mari fiind cu Ministerul Educaţiei.

Siveco a refuzat să răspundă solicitării cotidianului ?Financiarul? cu privire la acuzele oficialilor din Ministerul Agriculturii că a cauzat întârzierea plăţilor subvenţiilor pentru fermieri. Cum banii vin de la UE, România ar putea plăti penalităţi de până la 60 de milioane de euro. Siveco Romania a fost acuzată, mai mult sau mai puţin voalat, că întârzierile în implementarea softului pentru APIA au dus la o întârziere cu peste un an a plăţilor, punând ţara noastră în situaţia de a fi amendată de Comisia Europeană. Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat, în urmă cu câteva zile, că subvenţiile trebuie plătite până la 30 iunie pentru ca ţara noastră să scape de penalităţi, însă termenul nu poate fi respectat. ?Cu toate eforturile depuse, nu cred că până la 30 iunie vom face plăţile. Timpul rămas nu ne poate ajuta să recuperăm 16 luni de întârziere. Deşi sunt bani în bugetul ministerului, plăţile nu pot fi făcute din cauza sistemului de soft de la APIA, care nu funcţionează cum trebuie, dar şi din cauza conducerii deficitare a unor instituţii care nu au reuşit să îşi facă datoria?, a declarat Ilie Sârbu. Daniel Constantin, noul director general al APIA, a precizat că România a fost avertizată de Comisia Europeană că va fi penalizată cu 8,4 milioane de euro pentru întărzierea plăţilor care trebuiau făcute în 2008 pentru 2007. Aceasta este însă varianta optimistă, deoarece penalizările s-ar putea ridica până la 60 de milioane de euro, mai ales că pentru plăţile efectuate după 15 octombrie 2008 penalizările sunt de 100%.

Contract întârziat şi crescut cu acte adiţionale

Subvenţiile acordate în 2007 de UE pentru agricultură se plătesc prin intermediul unui soft pus la punct şi implementat la APIA de firma Siveco. |n iulie 2006, Siveco s-a aliat cu polonezii de la ABG Ster-Projekt SA şi a câştigat licitaţia pentru implementarea soft-ului APIA, dar şi pentru Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS). Valoarea contractului se ridica la 16,5 milioane lei, adică 4,7 milioane de euro, iar durata acestuia era de 12 luni. Primele semne de întrebare au apărut la numai trei zile de la semnarea contractului, atunci când s-a încheiat un act adiţional prin care s-a prelungit perioada de furnizare a serviciilor până pe 24 august 2007. După aceea, a mai fost încheiat un act adiţional care a prevăzut suplimentarea serviciilor oferite de Siveco, pentru 6,6 milioane lei. Al treilea şi ultimul act adiţional al contractului a prevăzut decalarea termenului final până la 15 decembrie 2007. Motivele invocate au fost volumul foarte mare de date geospaţiale digitalizate, dar şi modificările privind funcţionarea sistemului. La începutul acestui an, noua conducere a Ministerului Agriculturii le-a fixat ca ţintă celor de la APIA data de 15 martie pentru a plăti toate subvenţiile restante. Cum acest lucru nu s-a putut realiza, toţi directorii APIA din ţară, în frunte cu cei de la nivel central, au fost demişi. Pentru munca lor cu banii europeni, angajaţii agenţiei primesc un spor de 75% din salariu.

De Anul Nou, cadou de 14,2 milioane de euro

|n ciuda problemelor care au fost semnalizate la încheierea contractului pentru softul APIA, Siveco România a mai prins cu această instituţie un contract de 14,2 milioane euro. Culmea activităţii fostei conduceri a APIA este că, potrivit informaţiilor apărute în presă, contractul a fost semnat chiar pe data de 31 decembrie 2008. Potrivit contractului cadru încheiat între APIA şi Siveco, în alianţă cu TeamNet International şi Abaco, ultima firmă fiind din Italia, în termen de trei ani trebuie dezvoltată aplicaţia Sistemul Integrat de Administrare şi Control (IACS). Obiectivele pentru anul 2009 prevăd adaptarea modului de captare de date şi adaptarea modulelor de control administrativ şi de control pe teren pentru a cuprinde modificările campaniei 2008. Un alt obiect este implementarea procedurilor pentru schemele de plată pentru privind dezvoltarea rurală şi a schemei de sprijin pentru tomate destinate procesării.

Siveco s-a evidenţiat cu SEI

Siveco este o firmă care a câştigat numeroase contractul cu instituţiile statului în ultimii ani, acesta fiind şi motivul pentru care a intrat în atenţia opiniei publice. |n 2005, presa a dezvăluit că firma a primit fără licitaţie de la fostul guvern PSD, un contract de 182 milioane de euro pentru realizarea Sistemului Educaţional Informatizat (SEI). Proiectul prevedea dotarea şcolilor cu computere performante. Informaţiile din presă privind neregulile din încredinţarea contractului pentru SEI au fost confirmate apoi de o comisiei din Ministerul Eduacţiei, care a constatat şi faptul că produsele ar fi fost supraevaluate. După izbucnirea scandalului, contractul a fost renegociat, astfel încât sumele plătite de la buget au fost mult mai mici. Acesta nu este însă singurul contract al Siveco cu Ministerul Educaţiei. Anul trecut, companiile Intrarom şi Siveco, în calitate de subcontractant, au câştigat un contract în valoare de 122,48 milioane de euro, de această dată în urma unei licitaţii organizată de MEC. Contractul are ca obiect dotarea cu laboratoare informatice a unui număr de 8,191 de unităţi din învăţământul preuniversitar.

Acţionariatul Siveco


Acţiunile SIVECO sunt împărţite între mai multe firme şi persoane fizice. Pachetul majoritar de acţiuni este deţinut de firma olandeză Siveco Netherlands B. V., care deţine 42,1955% dintre ele. Intel Capital Corporation, din Insulele Cayman, are 10% din acţiuni, iar PEF V Information Technolagy S.A.R.L., din Luxemburg, deţine 22,4999% acţiuni. |n fine, Siveco Romania SA are 3,7498% dintre acţiuni. Restul acţiunilor Siveco sunt îmărţite între cinci persoane fizice, care ocupă şi diferite funcţii de conducere în cadrul companiei.

Aplicatia SIVECO e blocată

Aplicatia software folosita de APIA pentru gestionarea platilor catre agricultori a fost inutilizabila pe tot parcursul zilei de ieri in majoritatea centrelor, ne-au declarat surse autorizate din cadrul APIA.
Dupa izbucnirea scandalului de anul trecut, aplicatia a fost imbunatatita pe alocuri, iar lucrurile pareau sa se indrepte la inceputul anului.
Din pacate softul celor de la SIVECO se blocheaza pur si simplu in perioadele in care serverele se aglomereaza. Adica atunci cand angajatii APIA se conecteaza in numar mare la servere pentru a inregistra, procesa si verifica cererile depuse de fermieri sau atunci cand trebuie sa aprobe platile.
Acum, spre exemplu, este o perioada aglomerata pentru ca se verifica documentele si se aproba platile. Cel putin in judetul Giurgiu, ziua de ieri a fost pierduta pentru fermierii care asteapta sa-si primeasca banii pentru campania 2008.

Cifră: 4,7 milioane de euro este valoarea contractului încheiat între APIA şi Siveco în 2006, a cărui întârziere poate aduce penalităţi de zeci de milioane de euro României

Mihai Vasilescu, Financiarul.com

×
Subiecte în articol: APIA
Parteneri
Lidia Buble a filmat îngrozită incendiul din nordul Bucureştiului
x close