DNA: Dosarul lui Berbeceanu, FABRICAT după ce acesta a refuzat să facă o numire dorită de şeful DIICOT Alba

de A.M.P    |    19 Mar 2014   •   16:56
DNA: Dosarul lui Berbeceanu, FABRICAT după ce acesta a refuzat să facă o numire dorită de şeful DIICOT Alba

Dosarul lui Traian Berbeceanu ar fi fost fabricat după ce acesta ar fi refuzat solicitarea lui Ioan Mureşan de a-l numi şef de serviciu pe ofiţerul Alin Muntean, reiese din ordonanţa DNA privind urmărirea penală a şefului DIICOT Alba, a lui Muntean şi a unui procuror de la PT Alba, informează Mediafax.
   
Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, un subaltern şi un alt procuror sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracţiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, în care acesta ar fi fost reţinut fără probe, potrivit DNA.
   
Din ordonanţa de efectuare a urmăririi penale faţă de suspecţi a reieşit că, în dosarul lui Berbeceanu, instrumentat de DIICOT Alba, acestuia i s-a imputat în esenţă că, prin prisma atribuţiilor sale de serviciu ca şef al BCCO Alba, cu grad de comisar şef, deşi a avut cunoştinţă de săvârşirea de fapte de natură penală de către diverse persoane din raza sa de competenţă, nu şi-a îndeplinit obligaţiile de serviciu, folosind informaţiile obţinute în interes propriu sau în interesul unor persoane aflate în atenţia organelor de urmărire penală.

După punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea lui Traian Berbeceanu, la 24 octombrie 2013, acesta a fost  prezentat Curţii de Apel Alba, cu propunere de arestare preventivă, în baza referatului întocmit de procurorul Mureşan Ioan, admisă  de către instanţa de judecată.
   
Conform probatoriului împotriva lui Mureşan, în august 2012, procurorul Mureşan Ioan i-a solicitat în repetate rânduri lui Traian Berbeceanu, şef al BCCO Alba, să îl numească pe ofiţerul Alin Muntean şef al Serviciului de combatere a finanţării terorismului şi spălării banilor (SCFTSB) din BCCO Alba.
   
Potrivit DNA, în urma verificărilor în cadrul serviciului, Berbeceanu a constatat o serie de nereguli privind înregistrarea cauzelor, inclusiv a unor documente clasificate, precum şi lipsa din registrul de evidenţă a cauzelor penale a datelor privind dosare înregistrate în noiembrie-decembrie  2010, în lucru la ofiţerul Alin Muntean. În aceste condiţii, având suspiciuni cu privire la Muntean, Berbeceanu a refuzat solicitarea şefului DIICOT Alba.
   
"Aspectele menţionate mai sus, care periclitau poziţiile funcţionarilor publici, precum şi interesele unor persoane din anturajul acestora, au fost de natură a-i determina pe procurorii DIICOT  Mureşan Ioan şi Cean Nicolaie, împreună cu ofiţerul de poliţie Muntean Alin, din cadrul BCCO Alba, să conceapă un plan prin care, folosindu-se de prerogativele şi atribuţiile funcţiilor deţinute, să obţină, în mod injust, denigrarea şi decredibilizarea ofiţerului de poliţie Berbeceanu Traian, retragerea avizului de poliţie judiciară deţinut de acesta, precum şi înlăturarea ofiţerului din dosarele pe care le instrumenta", susţin procurorii anticorupţie.
   
De asemenea, potrivit DNA, Alin Muntean a întocmit mai multe procese-verbale având ca obiect constatări ale unor legături infracţionale rezultate din listinguri ale unor posturi telefonice sau din supravegheri operative, prezentând date trunchiate, cu scopul de a sugera anumite filiere de transmitere de către Traian Berbeceanu a unor informaţii către mediile infracţionale.
   
Totodată, susţine DNA, a rezultat că martorii ar fi fost îndemnaţi să dea astfel de declaraţii defavorabile lui Berbeceanu, cu promisiunea că li se va uşura situaţia juridică în anumite cauze penale, dar nu ca beneficiu legal, ci dându-li-se de înţeles că "nu vor mai avea probleme".

Parteneri
x close